Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Nowy rekord nowa strona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Piotrwusek
Witam

Mam takie pytanie da sie zrobić że jeśli dodam nowy rekord do bazy danych to automatycznie będę miał nową stronę z informacjami zawartymi w tym rekordzie

Pozdrawiam
Szypa
Mogę Ciebie tylko nakierować na rozwiązanie bodajże z prefiksami w adresie strony. Sam do końca nie umiem z nich korzystać, ale z chęcią poobserwuje ten temat bo coś podobnego będę niedługo potrzebował
Chodzi mi o :
www.adres.pl/index.php i zaraz po tym rózne końcówki np:?id=23&t=1&u=0#h2 czyli strona w php napisana tak żeby pokazywała, o ile można nowe wartości w tym przypadku wyciągane z bazy danych. Ale resztę niech dopowie ktoś inny albo (co wskazane)dopracuj sam.
Mam nadzieje ze pomogłem. Poszukaj na ten temat więcej w necie, na pewno coś znajdziesz
Pozdrawiam
kosmowariat
hmm całkiem nomalnie tongue.gif opiszę to powiedzmy na module do artykułów powiedzmy że masz tabele o nazwie arty z polami id_arta, tytuł_arta, tresc_arta. do tego masz jakiś panel admina gdzie tam sobie dodajesz te arty (rekordy)

i powiedzmy że teraz robisz spiś tresci ....

1. <?
  2. $sql = "select id_arta, tytul_arta from arty"
  3. //wykonujesz sobie to zapytanie i powiedzmy że w wyniku otrzymujesz tablice asocja
    cyjną o nazwie $result
  4. //teraz sobie pętelką po tablicy wyświetlasz wszystko
  5. foreach ($result as $row)
  6. {
  7.  echo "<a href=pokaż_arta.php?id={$row['id_arta']}>{$row['tytul_arta']}</a>";
  8. }
  9. ?>

i tu masz perzykładową listę wszystkich artów z tej tabeli. teraz skrypt pokaz_arta.php
  1. <?
  2. $id_arta = $_GET['id'];
  3. $sql = "select tytul_arta, tresc_arta from arty";
  4. //wykonujesz sobie zapytanko w rezultacie masz tablicę $result
  5.  
  6. echo "tytuł arta to : ". $result[0]['tytul_arta'];
  7. echo "tresc arta to : :. $result[0]['tresc_arta'];
  8.  
  9. ?>

tak jakby w dużym uproszczeniu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.