Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyzwalacze a transakcje
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
orestes
Witam,

Mam pytanie odnośnie wyzwalaczy - niestety w manualu nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Załóżmy więc taką sytuację: mam ustawiony wyzwalacz po operacji insert, który odpala np. 3 kolejne zapytania. Pytanie dotyczy spójności danych. Czy aby ją zachować powinienem użyć transakcji? Chodzi o przypadek, w którym któreś z zapytań z wyzwalacza, nie będzie mogło być poprawnie wykonane. Wydaje mi się, że właśnie tak powinienem zrobić, ale nie jestem do końca pewien, czy wyzwalacze rządzą się takimi samymi prawami jak zwykłe zapytanie. Jak już wspomniałem w manualu na ten temat nie mogłem nic znaleźć.

Z góry dzięki za odpowiedź
NoiseMc
Teoria mowi ze transakcja musi sie albo wykonac w calosci albo wcale, tak wiec wedlug mnie powinno sie tyczyc to rowniez triggerow.
Nigdy sie nie interesowalem tym tematem ale tutaj znalazlem kilka uzytecznych linkow winksmiley.jpg
orestes
Dzięki za link... niedokładnie przeszukałem google.

Jak udało mi się wyczytać, wyzwalacze obsługują transakcje tak samo jak inne zapytania. Tak więc jeśli któreś z zapytań wyzwalacza zakończy się niepowodzeniem, zadziała zwykły rollback dla przykładowej operacji insert i całego przypisanego wyzwalacza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.