Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienne globalne
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
PiratNowegoPokolenia
Zaraz mnie tu od heretyka będziecie wyzywać ... no ale smile.gif

Mam taki mały problem. Istnieje kilka zmiennych/obiektów które po prostu muszą być globalne... choćby przez Singletona
Ale no jakoś sie tak złożyło że przeczytałem zbyt dużo złych rzeczy o tym też wzorcu i chciałbym się go pozbyć z całej aplikacji ... Potrzebna mi jakaś alternatywa dla tego singletona

Aktualnie w jeden ze zmiennych mojego singletona znajduje się obiekt Bazy Danych ... coś takiego jak w wielu frameworkach. Nie mogę za bardzo tworzyć tego obiektu przy wykonywaniu akcji wybranej przez użytkownika (MVC) bo tego obiektu używa jeszcze kilka adapterów na przykład do autoryzacji. Tak czy siak ten obiekt musi być dostępny globalnie...

Jedynie co mi przychodzi do głowy to zrobienie sobie klasy w stylu
  1. <?php
  2. class Desposit
  3. {
  4. static function getConnection( $sId )
  5. {
  6.  /* */
  7. }
  8.  
  9. static function registerConnection( $sId , Core_Db_Adapter $oAdapter )
  10. {
  11.  /* */
  12. }
  13. }
  14. ?>

W ten sposób mógł bym zglobalizować ten obiekt ... no właśnie ... zglobalizować :]

Kto chce pierwszy obalić moje teorie ? aaevil.gif

Za wysłuchanie dziękuje:
Kolejny nastolatek który bawi się w programiste PHP
Ludvik
Całkiem niedawno dyskutowano już o tym. http://forum.php.pl/Jedna_instancja_klasy_...ton_t73858.html

Na przyszłość uważaj, bo takie tematy mogą zapoczątkować niezły flame tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.