Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]problem ze skryptem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomekk_nt
Mam problem ze swoim skryptem.
Sprawa wygląda tak: w plikach php zrobiłem nagłówek i stopkę do strony i każda kolejna strona pobiera je za pomocą funkcji require_once(). W nagłówku strony wyświetlana jest data modyfikacji strony pobierana z bazy danych.

1. <?php
  2. $zapytanie="SELECT DATE_FORMAT(data_modyfikacji, '%d.%m.%Y') as data_mod FROM modyfikacja";  
  3. $wynik=mysql_query($zapytanie);
  4. $row=mysql_fetch_row($wynik);
  5. ?>

W dalszej części skryptu wyświetlam datę za pomocą:
  1. <?php
  2. echo $row[0];
  3. ?>

Problem pojawia się, gdy w dołączanym skrypcie mam takie instrukcje:
  1. <?php
  2. $zapytanie="SELECT news_id, temat, tresc, DATE_FORMAT(data_dodania, '%d.%m.%Y, %H:%i') as data, autor FROM newsy ORDER BY news_id DESC";
  3. $wynik=mysql_query($zapytanie);
  4. //wyświetlanie newsów
  5. while ($wiersz=mysql_fetch_array($wynik, MYSQL_ASSOC)) {
  6. echo "<p><font style=\"font-size:15px;\">".$wiersz['temat']."</font> [<a href=\"admin_newsy_edytuj.php?news_id=".$wiersz['news_id']."\" target=\"_self\">edytuj</a>] [<a href=\"admin_newsy_usun.php?news_id=".$wiersz['news_id']."\" target=\"_self\">usuń</a>]<br />
  7. ".stripslashes($wiersz['tresc'])."<br />
  8. <font style=\"font-size:10px; font-weight:300;\">Dodano: ".$wiersz['data']."<br />
  9. Autor: ".$wiersz['autor']."</font><br />
  10. </p><p style=\"border-bottom: 1px dashed #2e2304; border-bottom-width: 1px;\"></p>";
  11. }
  12. ?>

Wtedy otrzymuję komunikat:
Cytat
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\oazant\admin_newsy.php on line 21

Problem nie występuje, gdy w nagłówku nie będzie wspomnianego wcześniej kodu do pobrania daty modyfikacji z bazy.

Prosiłbym o pomoc jak to obejść lub jak inaczej pobrać i wypisać datę modyfikacji z bazy danych. I jakieś info o złego jest w moim kodzie.
Z góry dzięki,
pozdrawiam.

-------------------------
do PHP są odpowiednie znaczniki BBCode
a nie tylko [code] do wszystkiego
~Cienki1980
k@mil
czyli masz blad gdzies w tym DATE_FORMAT
tomekk_nt
Ale jak nie ma kodu z nagłówka (tego, który pobiera datę modyfikacji), to skrypt działa poprawnie i nie wyświetla błędów. Czyli to akurat jest ok.

//edit: Problem rozwiązany. Niepotrzebnie zamykałem połączenie z bazą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.