Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serialziacja do kodu PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
DarK MaN
Witam. Przymierzam się do napisania swojego CMSa. Zastanawiam się nad różnymi sposobami konfigurowania aplikacji. Trzymanie danych konfiguracyjnych w bazie danych jest raczej niewygodne i wolne. Można by trzymać je w pliku XML. Zależy mi jednak na łatwej edycji plików z poziomu php, a nie ręcznym ich edytowaniu. Poza tym pliki xml muszą być za każdym razem prasowane. Idealna wydaje się tu serializacja. Zastanawiam się jednak czy nie szybciej byłoby generować kod php i zapisywać go do plików niż serializować dane metodami PHP. Jak myślicie, która metoda będzie szybsza (w odczycie, szybkość zapisu nie ma znaczenia)?
Sedziwoj
Od serializowanie jest szybsze niż parsowanie kodu PHP.
mike
Stare dobre czasy tego forum: Need for Speed, czyli rozważania dotyczące prędkości.
Przeczytaj w całości. Dopiero później będzie o czym rozmawiać.
Sedziwoj
Cytat(mike @ 31.08.2007, 23:34:47 ) *
Stare dobre czasy tego forum: Need for Speed, czyli rozważania dotyczące prędkości.
Przeczytaj w całości. Dopiero później będzie o czym rozmawiać.

Jedynie czego się w miare ciekawego dowiedziałem, że operacje czytania pliku/bazy danych nie mają zbytniej różnicy czasowej...
Ale nie było chyba czasu połączenia z bazą) brane pod uwagę? Przydało by się dołączanie plików do posta.
Do tego dane typu jak się połączyć z DB muszą i tak być w pliku, więc wczytanie dodatkowych innych nie robi problemu.
Do tego nie powinno uzależnić się działanie aplikacji na podstawowym poziomie od DB, bo jak nie działa to "jądro" powinno działać.
DarK MaN
Cytat(Sedziwoj @ 31.08.2007, 21:17:59 ) *
Od serializowanie jest szybsze niż parsowanie kodu PHP.

Jak to ma się do serializacji obiektów? Mam tu na myśli bardziej rozbudowane obiekty których polami są inne obiekty. Domyślam ze pareser i deserializator działają w zasadzie na podobnej zasadzie. Zastanawiam się jednak czy parser w php nie będzie bardziej zoptymalizowany. Z drugiej jednak strony parser na pewno jest nastawiony na większą różnorodność instrukcji. Jak myślicie które z tych rozwiązań lepiej będzie sobie radzić ze skomplikowanymi obiektami?
Co do baz danych to wiem że ich szybkość jest porównywalna z odczytam plików tekstowych. Nie są jednak one przystosowane do trzymania obiektów (no chyba że są to obiektowe bazy danych tongue.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.