Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] problem z id
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
_krc_
Witam,

Problem jest nastepujacy..
Mam tabele firma i w niej nastepujace pola: id, name, description

id ustawiony jako auto_increment.
Zalozmy ze chce stworzyc nowa firme w taki sposob, zeby na nowym formularzu (po nacisnieciu "dodaj") automatycznie pojawiał mi się nowy id firmy (zgodny z id z tabeli), oczywiscie jako nowicjusz zrobilem MAX(id)+1.
Ale po przykladowym skasowaniu ostatniego rekordu i ponownym stworzeniu nowego, id wyswietlane na formie nie bedzie juz sie zgadzal z tym w tabeli. Co innego kiedy najpierw stworze nowy rekord, moge to id pobrac za pomoca mysql_insert_id(). Ale w przeciwnym wypadku nie mam skad pobrac ostatniego id z tabeli. Czy jest na to jakis sposob?

Zauwazylem ze w phpmyadmin jest cos takiego "Identyfikator dodanego rekordu: xx" po dodaniu nowego rekordu. Ja chcialbym dobrac sie do tego id PRZED dodaniem nowego rekordu.

Pomozecie? smile.gif
Cienki1980
Nie można wyznaczyć id z pola auto_increment przed wstawieniem rekordu.

W jakim w ogóle celu taki coś jest Ci potrzebne
_krc_
OK podam to na przykladzie:

id - pole auto_increment

id | nazwa firmy
------------------
1 | firma 1
2 | firma 2
3 | firma 3

chce stworzyc firme w taki sposob zeby po nacisnieciu "dodaj firme" automatycznie ustawial mi w formularzu id kolejnej firmy. I chce zeby ten id zgadzal sie z tabela. Uzywajac MAX(id) + 1 w tym przykladzie kolejny numer bedzie wynosil 4 czyli ok, ale co jesli wczesniej skasuje ostatni rekord (id=3) i przy probie dodania nowej firmy funkcja MAX(id) + 1 zwroci mi 3 ale w tabeli, id firmy bedzie wynosic 4 i chce zeby ten wynik pokazywal mi w formularzu.

Wybacz ale nie umie tego wyjasnic w prostszy sposob.
Wolabym uniknac tworzenia nowego pola z numerem frmy, ale jak nie ma innego wyjscia..
nospor
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=33...mp;#entry191278

Ale to bez sensu, bo jak dwie osoby na raz beda to robic, to beda mialy te samo id podane jako nastepne
_krc_
Cytat(nospor @ 19.09.2007, 10:05:22 ) *
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=33...mp;#entry191278

Ale to bez sensu, bo jak dwie osoby na raz beda to robic, to beda mialy te samo id podane jako nastepne

Dzieki wielkie, no rzeczywiscie racja, nie pomyslalem o tym.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.