Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ffmpeg
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Athlan
Może problem nie dotyczy bezpośrednio PHP, ale mam z poziomu tego języka wykonać zadnie:

Przekształcić plik avi/mpg do flv. Póki co wiem, że potrzebuję ffmpeg i execem podać polecenia. Problem w tym, jakie smile.gif

Może ktoś zetknął się z tym problemem? W googlu nic konkretnego nie znalzłem, tylko francuzkie dokumentacje niewiadomo czego, chyba uzycia aplikacji, zero informacji na temat poleceń.

Jeżeli ktoś ma wrzucić swoje trzy grosze, tozapraszam do dyskusji smile.gif

Pozdrawiam Forumowicze, Athlan smile.gif
hwao
Kod
mencoder -idx $1 -ovc lavc -oac mp3lame -o out.avi
ffmpeg -i out.avi -ar 22050 -ab 32 -f flv -s 320x240 out.flv

Cytat
Skrypt wykonuje dwa przebiegi:
1. Tworzy plik .avi o oryginalnych wymiarach (można użyć jeśli potrzeba)
2. Konwertuje .avi do formatu flv

* standardowa konwersja

Kod
ffmpeg -i input.avi output.flv

* zrobienie miniaturki z trzeciej klatki

Kod
ffmpeg -f image2 -ss 3 -an -vframes 1 -y -s 82x102 mojaMiniaturka.jpg

* watermark, czyli znak wodny na filmie

Kod
ffmpeg -i aaa.flv -vhook '/usr/lib/vhook/watermark.so -f tsi.png' ccc.flv
envp
Jeśli jakieś poważne przedsięwzięcie proponuje poczytać o popen() i procesach w unixie smile.gif
Athlan
@Hwao, @Envp, Dzięki za rady smile.gif

A jak to wyglad z szybkością działania? Czy wywołanie z execa takieo polecenia nie "zawiesi" kodu php na czas wykonywania się operacji ffmpeg? Czy może php wyśle polecenie i już niczym się nie będzie interesowało... czyli konwersja pliku nie będzie się odbywała kosztem czasu wykonywania PHP, czy też PHP poczeka, aż exec się wykona.

Póki co nie mam możliwości sprawdzenia tego, a widzę, że macie jakąś bazę wiedzy na ten temat. Niedługo będę miał ten ext na servie smile.gif
hwao
PHP poczeka na wyniki działania komendy ffmpeg. Będzie czas konwersji wliczony w czas wykonywania skryptu php.

Zawsze można po prostu plik dodać do kolejki, a dane przetwarzać przy pomocy innego procesu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.