Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Udostępnienie bazy danych na innej stronie
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
MalyKazio
Nie wiem czy dobry dział wybrałem, ale wydawał mi się najbardziej odpowiednim.
Mam bazę danych (mySQL), powiedzmy książkę adresową (przykładowo, bo chodzi mi o podpowiedź w zakresie doboru metody a nie gotowe rozwiązanie). Plus do tego oczywiście strona internetowa itd.
Chciałbym udostępnić ja innym i umożliwić im wstawianie danych z wybranych działów na ich strony internetowe. Myślałem żeby zrobić to w postaci XML. Drugim rozwiązaniem jakie przyszło mi do głowy było użycie JavaScriptu, tzn prostego pliku php, który generowałby odpowiedni tekst (document.write).
Czy któreś z tych rozwiązań nadaje się do czegoś?
Drugie pytanie. Chciałbym w ten sam sposób umożliwić dodawanie rekordów do mojej bazy danych. Oczywiście udostępniania hasła do bazy, czyli np. przez plik php znajdujący się na moim serwerze.
Czy ktoś mógłby podpodwiedzieć jakąś sensowną metodę, szczegóły będę już zgłębiał we własnym zakresie...
qqrq
Jeśli chodzi o udostępnianie, to ja polecam XML-a, albo od razu zapytanie SQL (np. generowane na podstawie danych wpisanych przez użytkownika do formularza). Co do dodawania, to nie wiem, czy dobrze cię zrozumiałem (chodzi o to, że "w drugą stronę", tak?), ale wydaje mi się, że napisanie odpowiedniego skryptu PHP obsługującego jeden z powyższych sposobów będzie OK (i wcale nie takie trudne).
MalyKazio
No tak, tylko że jeśli chodzi o to "w drugą stronę" to nie za bardzo wiem jak to zorganizować. Napisanie kodu php, który dodaje do bazy danych dane to pikuś, ale jak go wywołać ze strony znajdującej się na obcym serwerze i umieścić odpowiedź na stronie na obcym serwerze... pewnie jakiś AJAX albo iframe...
SHARKI
a nie latwiej dac link do strony z (formularza) ktory bedzie dodawac wpisy ?
MalyKazio
Witam,

Chciałem odświeżyć temat, bo czas przystąpić do dzieła. Chodzi mi o takie cudo, żeby udostępnić bazę danych na innej stronie poprzez przygotowany przeze mnie szablon, który mogliby ludzie umieszczać na swojej stronie, ale żeby nie wklepywać tam danych bazdy danych (hasla, nazwy itp). Tak myślę, że same zapytania można przesyłać do bazy POST'em, z hashem z nazwy domeny i jakiegoś hasla ustawionego dla danej domeny. Ale jak z edycja? Żeby na innej stronie można było umieścić formularz edycji? Pewnie musiałby wskazywać na plik na moim serwerze, który przemieliłby otrzymane dane i ewentualnie wstawił do bazy, tylko jak wysłać i przetworzyć odpowiedź na stronie wysyłającej te dane? Czyżby bez AJAXa się nie obyło?
Sabistik
Ja tu widzę tylko jedno rozwiązanie webservice - soap, rpc
MalyKazio
Chyba poczytam o soap. Dzieki za nakierowanie. Póki co to dla mnie czarna magia ale muszę jakąś książkę kupić bo przeczytane na w3schools tutoriale niewiele mi pomogly

Chyba jednak wybiorę XML-RPC. Którą z gotowych bibliotek możecie polecić?
1. http://keithdevens.com/software/xmlrpc
czy może
2. http://scripts.incutio.com/xmlrpc/beginners.php

Ta druga wydaje się chyba prostsza w obsłudze.
paziek
JSON do wysyłania zapytań na inną domenę (serwer) i wyświetlania wyników, bo w tej chwili XML (XHR) nie oferuje takiej możliwości (niby jakieś tam względy bezpieczeństwa blablabla).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.