Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Pytanie do bazy o 2 ostatnie newsy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
micgok
Mam taki problem...
chce zrobić sobie jakby taki system newsow...
jednakże chce aby moja strona wyświetlała mi 2 ostatnie newsy i nie wiem jakiego polecenia użyć do bazy danych

pozdrawiam
Mike
zakręcony
podpowiedź:

LIMIT
ORDER BY
Prym
więc musisz zastosować primo sortowanie po dacie dodania news'a a po drugie zrobic limit pobranych wynikow do 2 (czy ile tam potrzebujesz) innymi slowy koncówka zapytanie powinno mniejwiecej wygladac tak:

Kod
SELECT * FROM news WHERE -- tutaj wpisujesz swoje warunki -- ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 2

w ten sposob otrzymasz w wyniku 2 newsy.
pozdr smile.gif
micgok
dziekuje bardzo...
jednak mam teraz kolejny problem z tym zwiazany...

w pierwszym okienu wstawilem juz newsa date itd...
jednka nie wiem jak mam wstawic do 2 okienka= drugiego z koleii

mam rowniez problem ze sformatowaniem daty chcialbym zeby byla tak h:min day:month

a przedstawia sie to tak :

1. <?php
  2. $wynik = mysql_query ("SELECT data FROM news ORDER BY data DESC LIMIT 1");
  3. ?>

i

1. <?php
  2. echo mysql_result( $wynik, 0) ;
  3. ?>

pozdrawiam

Mike

prosze o niezwloczna pomoc ...
PawelC
Kod
<?php
$wynik = mysql_query ("SELECT data FROM news ORDER BY data DESC LIMIT 1");
?>

Tym kodem powyżej, pobierasz tylko date z tabeli news, musisz jeszcze tutaj dorzucić kolumne gdzie jest treść newsa np.
Kod
<?php
$wynik = mysql_query ("SELECT `data`,`tabela z treścią` FROM news ORDER BY data DESC LIMIT 1");
?>
micgok
chyba nie zrozumiales albo ja nie czaje ...
chodzi mi o to zeby ten drugi news zawsze byl drugi co oznacza ze skrypt pobiera azwsze drugi rekord z kolei

drugie pytanie
no i oczywiscie jak date sformatowac ?
ActivePlayer
do przesunięcia pobrania piszesz LIMIT 1,1; (pierwszy parametr to przesunięcie, drugi ilosc rekordów)

datę sformatować możesz funkcją date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

ps. cisnąć na mecz! smile.gif
PawelC
Data:
Kod
<?php
echo date("H:i. d.m.Y");
?>

Wyświetli Ci tak: 20:22. 14.10.2007
Jak niechesz roku to usuń Y

A co do tego drugiego to poczytaj o opcji where w mysql i tym co powiedział kolega wyżej.
micgok
Dzieuje bardzo za pierwsze jednak caly czas nie wiemn jak ta date sfrormatowac w tym moim przykladdzie

to jest mo0j wynik:
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query ("SELECT `data`,`tabela z treścią` FROM news ORDER BY data DESC LIMIT 1");
  3. ?>

a to jest pobieranie daty z bazy danych ...

1. <?php
  2. $wynik = mysql_query ("SELECT data FROM news ORDER BY data DESC LIMIT 1,1");
  3. ?>

jak to sformatowac?

pozdrawiam
Mike.
tehn
poczytaj tutaj

1. SELECT DATE_FORMAT(DATA,'%H:%i %d:%m') FROM news ORDER BY DATA DESC LIMIT 1, 1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.