Mam taki problem... chce zrobić sobie jakby taki system newsow... jednakże chce aby moja strona wyświetlała mi 2 ostatnie newsy i nie wiem jakiego polecenia użyć do bazy danych
pozdrawiam Mike
zakręcony
12.10.2007, 14:23:39
podpowiedź:
LIMIT ORDER BY
Prym
12.10.2007, 14:26:54
więc musisz zastosować primo sortowanie po dacie dodania news'a a po drugie zrobic limit pobranych wynikow do 2 (czy ile tam potrzebujesz) innymi slowy koncówka zapytanie powinno mniejwiecej wygladac tak:
Kod
SELECT * FROM news WHERE -- tutaj wpisujesz swoje warunki -- ORDER BY data_dodania DESC LIMIT 2
w ten sposob otrzymasz w wyniku 2 newsy. pozdr
micgok
13.10.2007, 11:47:28
dziekuje bardzo... jednak mam teraz kolejny problem z tym zwiazany...
w pierwszym okienu wstawilem juz newsa date itd... jednka nie wiem jak mam wstawic do 2 okienka= drugiego z koleii
mam rowniez problem ze sformatowaniem daty chcialbym zeby byla tak h:min day:month
<?php $wynik = mysql_query ("SELECT data FROM news ORDER BY data DESC LIMIT 1"); ?>
Tym kodem powyżej, pobierasz tylko date z tabeli news, musisz jeszcze tutaj dorzucić kolumne gdzie jest treść newsa np.
Kod
<?php $wynik = mysql_query ("SELECT `data`,`tabela z treścią` FROM news ORDER BY data DESC LIMIT 1"); ?>
micgok
13.10.2007, 19:07:23
chyba nie zrozumiales albo ja nie czaje ... chodzi mi o to zeby ten drugi news zawsze byl drugi co oznacza ze skrypt pobiera azwsze drugi rekord z kolei
drugie pytanie no i oczywiscie jak date sformatowac ?
ActivePlayer
13.10.2007, 19:24:24
do przesunięcia pobrania piszesz LIMIT 1,1; (pierwszy parametr to przesunięcie, drugi ilosc rekordów)