Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/JS]Odliczanie czasu...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Thymson
Witam, wiem, że ten temat był tutaj wiele razy poruszany, jednak nie znalazłem dokładnie tego co chciałem, a męczę się z tym od 2 dni. Chodzi o odliczanie jakiegoś czasu, np. 3 min. od jakiejś daty. To zrobiłem, jednak mi chodzi o to, aby czas ani nie odliczał znowu od 3 minut, ani nie odliczał od czasu wyjścia ze strony (bo tak udało mi się zrobić), tylko od czasu, który faktycznie upłynął od daty "wystartowania" odliczania. Tzn. jeżeli o 18:00 ustawiłem odliczanie na 30 minut, zamknę przeglądarkę, i otworze jeszcze raz o 18:15, to licznik ma odliczać jeszcze 15 minut, czyli tyle, ile zostało od czasu jego uruchomienia. Nie potrzebuję gotowego kodu, tylko wytłumaczenia, jak mogę to zrobić...
b_chmura
zapisujesz do bazy (można pliku) godzinę (np 12:00) i czas odliczania (np. 30 min)
przy wejściu na stronę pobierasz aktualną datę
sprawdzasz czy aktualna data przekroczyła czas podany w bazie

1. <?php
  2. $czas = 1200; //dwunasta w południe
  3. $przez = 30;//podajemy w minutach
  4. $akt_czas = date("Hi"); //aktualna godzina
  5.  
  6. if($akt_czas > ($czas+$przez))
  7. {
  8. echo 'czas został przekroczony';
  9. }
  10. else
  11. {
  12. echo 'do przekroczenia czasu pozostało '.(($czas+$przez)-$akt_czas).' minut';
  13. }
  14. ?>

pisane z palca, możliwe literówki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.