Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Mam bazę, kolumny i tabele ale... :(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ApC
Wiec tak... Mam tabele o nazwie:

- info

i w tej tabeli kolumny:

- id (auto intercmant) [czy jakos tak tongue.gif]
- temat varchar (50)

No i teraz tak, wszystko działa i robie skrypcik za pomoca ktorego ze strony usune jedną "linię zawartości". I mam np. 3 "linie zawartości" i maja id kolejno: 1, 2, 3. Gdy usunę np. tę "linię zawartości" o ID=2 to mam tak: 1, 3, a np. w skrypcie mam stronnicowanie i jak sa strony to strona (2) jest pusta bo nie ma tego w mysql (where id=2). Jak zrobić, że po usunięciu wszystkie "linie zawartości" które mają ID > od tego co usuwam (teraz np. 2) mają automatycznie ID przesuwane w dół?

dzieki za odp!!!
deirathe
hmm... nie wiem czy to dobra metoda ale wydaje mi się że trzeba napisać skrypt który przeładuje tabele, wyczyści ją i doda rekordy jeszcze raz- ale to troche głupie... Ewentualnie nie wciągaj rekordów po id- chyba że musisz, tylko po nazwie
ApC
Koniecznie muszę po ID sad.gif - i w tym problem... :/ Jeśli mam ściągać czyścić i dodawać to będzie na prawdę masakraaaaaaaaa sad.gif . Pomoże ktoś questionmark.gif

?
nevt
stronicuj nie według pola id ale za pomocą klauzuli LIMIT, czyli zamiast:
  1. SELECT * FROM info WHERE id = nr_strony;

uzyj
  1. SELECT * FROM info LIMIT nr_strony, 1;

Powodzenia.
-slawek-
Możesz napisać skrypt dzięki któremu bedziesz mógł edytaowć informacje z tablicy w tym id . Lub w skrypcie dodawania informacji dodaj pole id i nadawaj je sam .
ApC
Cytat(nevt @ 13.11.2007, 19:01:15 ) *
stronicuj nie według pola id ale za pomocą klauzuli LIMIT, czyli zamiast:
  1. SELECT * FROM info WHERE id = nr_strony;

uzyj
  1. SELECT * FROM info LIMIT nr_strony, 1;

Powodzenia.

Dzięki za pomoc, mógłbyś mi wyjaśnić troszkę o co tutaj chodzi - dzięki :}

?
rzymek01
czyli zamiast w gecie zapisywac ID wpisu, to zapisuj nr strony... wgłebiając się bardziej: nie obchodzi Cię (ani odwiedzającego) jaki ID ma dany wpis, ale jedynie jego numer i w zapytaniu podajesz nr_strony, czyli to co masz w gecie (nie zapomnij jej sprawdzić) a po przecinku ile ma pobrać wpisów począwszy od nr_strony (i tu podajesz 1, bo chcesz wybrać tylko 1 wpis) smile.gif

i zapytanie takie samo jak napisał ApC + możesz sobie dodać sortowanie (np. ORDER BY temat) :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.