Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sortowanie wg daty,liczby,alfabetu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sokol12
wiec tak mam klopoty z segregacja danych w tabelach
np. w tabelce "Class" "Realm" "Killing Account" chce zeby dane po kliknieciu w ten link zostaly ulozone alfabetycznie
natomiast w tabelce "Level" od liczby najwyzszej do najnizszej oraz w tabelce "Time" od najswiezszej daty do najstarszej jesli ktos wie jak to zrobic mile widziana jest jaka kolwiek pomoc najlepiej wprowadzenie poprawek ale kazda wskazowka sie przyda smile.gif
niestety nie wiem jak zmiescic caly kod zrodlowy wiec jest lipa i musze podac link :/

http://sokol.boo.pl/tajne/pklog.txt
dadexix
jeśli chcesz coś posortować alfabetycznie od a do z lub od najmniejszej do największej liczby dajesz w zapytaniu

1. ORDER BY `nazwa_pola_wg_ktoreg_ma_sortowac`
a jeśli odwrotnie(od największej do najmniejszej lub od Z do A) daj
  1. ORDER BY `nazwa_pola_wg_ktoreg_ma_sortowac` DESC

możesz jeszcze zrobić coś takiego by user mógl wybrać czy chce zobaczyć od najmnijeszczego do największego... wtedy robisz sobie np. coś takiego

1. <?php
  2. $rodzaj = $_GET['rodzaj']
  3.  
  4. if(isset($_GET['rodzaj'])){
  5. if($rodzaj==1){$zapytanie = "[...]ORDER BY `nazwa_pola_wg_ktoreg_ma_sortowac` ASC"}
  6. elseif($rodzaj==2){$zapytanie = "[..]ORDER BY `nazwa_pola_wg_ktoreg_ma_sortowac` DESC"}
  7. }
  8. else
  9. {$zapytanie = "[...]ORDER BY `nazwa_pola_wg_ktoreg_ma_sortowac` ASC/DESC"} //wpisz odpowiednie zależnie od tego jak ma w danym wypadku sortować
  10. ?>
sokol12
dzieki czyli wystarcza mi te 2 zapytania? i mi to pomoze bo chodzi zeby sortowalo ta tabelke

http://tppk.org/pklog.php po kliknieciu w te linki na jej gorze smile.gif

nie moge sobie z tym poradzic mogl by ktos ten skrypt wyedytowac dla mnie, z gory dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.