Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Krzaczki, krzaczki i jeszcze raz krzaczki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Indeo
Odkąd sięgam pamięcią mam problem z polskimi znakami przy komunikacji z mysql. Głównie dotyczy to migracji danych między serwerami. Czy ktoś mi może powiedzieć na co zwracać uwagę przy eksportowaniu/importowaniu danych aby dane we właściwy sposób zostały załadowane do docelowej bazy tak, żeby na stronach wyświetlały się poprawnie znaki narodowe?

Mam serwer A ze starą stroną oraz
serwer B, gdzie chcę wszystko przenieść

Exportuję dane z serwera A. Oglądam dane w notatniku - polskie znaki są zapisane w postaci krzaczków, w definicji tabel dopisane jest "DEFAULT CHARSET=latin2"

Importuję dane na serwer B. Na stronie krzaczory. W skrypcie serwisu logującym sie do bazy dopisuję wykonanie zapytania
  1. SET names latin2

Krzaczory nadal. To samo robię z utf8 i nadal krzaczory (troche inne)

Loguję się z poziomu wiersza poleceń. Używam różnych "set names xxx". Za każdym razem widzę w wynikach krzaczory podczas gdy wydaje mi sie, że powinny się wyświetlać polskie znaki.

Co jest grane? Co robię źle?
sf
Po pierwsze robisz na pałę, zamiast zrozumieć na czym to polega.

W jakim kodowaniu masz zrobioną kopię bazy danych ?
W jakim kodowaniu jest utworzona nowa baza danych ?
W jakim kodowaniu importujesz bazę danych jeśli korzystasz z phpmyadmin ?

Mogę tylko wróżyć, ale jak dla mnie to pierwsza baza najprawdopodobniej miała np. kodowanie latin1, a Ty np tam ładowałeś latin2 lub utf-8 i teraz przy eksporcie może pojawić się syf. Jeśli nie umiesz się połapać to po prostu komuś to zleć, pewnie za 50 pln ktoś się znajdzie, a jak sam chcesz to zrobić to ustal gdzie masz jakie kodowanie.

Acha i notatnik nie jest narzędziem programisty.. zaopatrz się w edytor, który obsługuje różne kodowania.
Indeo
Pewnie, że robię na pałę, bo po 5 różnych podejściach nie wiem już czego próbowałem a czego nie winksmiley.jpg
Po pierwsze - czy kodowanie pliku eksportu zależy od serwera z którego pochodzi? Zapewne tak. A może zalezy od dumpującego programu?? Serwer miał kodowanie utf8.
Serwer docelowy też ma kodowanie utf8. Import wykonuję z wiersza poleceń - chyba trudniej o bardziej kompetentne narzędzie? Po imporcie na stronie - krzaczory. Jedyna sytuacja, w której import się udał to import phpmyadminem ze wskazaniem, że importowany plik sql ma kodowanie utf8. Dziś w taki sposób sie udało. Choć phpmyadmin wydaje sie słabym narzędziem do manipulacji dużymi plikami. Co następnym razem? Nie wiem. Domyslam się, że powodem dlaczego import z poziomu wiersza poleceń sie nie udał był brak zdefiniowanego kodowania pliku sql (phpmyadmin sie pytał).
Konwertowanie pliku gżegżółką na niewiele się zdało, bo niezależnie od kodowania i tak konsola pakowała do bazy krzaki.
Co ciekawe - po przekonwertowaniu pliku .SQL z kodowania utf8 na ISO 8859-2 (Europa Środkowa) , gżegżółka plik zaczęła rozpoznawać plik jako Windows 1250 (Europa Środkowa) i ochoczo zaproponowała mi przekodowanie na ISO 8859-2 (Europa Środkowa) smile.gif
Przerażony oczyma wyobraźni widzę te 3 GB danych z serwera w firmie z tysiącami dokumentów w polach typu blob jak ulegają transformacji, po której już nie tyle, że są krzaczory ale szlag trafia wszystkie binarne dane.

Zatem:
1) jak poinformować konsole, że plik ma określone kodowanie?
2) skoro sprawy kodowania są tak istotne przy migracji danych to dlaczego w pliku eksportu nie ma jednoznacznej informacji o sposobie kodowania pliku tak żeby nie trzeba było go odgadywać? (konsola widać w ogóle nie fatygowała się sprawdzaniem kodowania pliku) tym bardziej frustrujące, że skoro migracja danych ma miejsce między instancjami tego samego programu to twórcy mogliby się wysilić. To tak jakby msword w wersji 10.0 nie umiał otworzyć pliku worda w wersji 6.0, bo nie wiedział jaka to wersja smile.gif

Co ciekawe w pliku my.ini mam zapis:
default-character-set = utf8

Może za bardzo ironizuję, ale chciałbym poznać zasadę jak się to odbywa.
Cezar708
Hmm, a mogę zapytać w jaki sposób Ty widzisz te `krzaczory`? Czy dane oglądasz poprzez phpMyAdmina, czy może poprzez własną aplikację? A może i apache jest nowy?

Kiedyś miałem podobny problem z migracją danych ale okazało się, że serwer miał w httpd.conf ustawione DefaultCharset utf8 i to mi wszystko się przez to krzaczyło.

Pozdrawiam
Indeo
Krzaczki generalnie widzę na stronie. Po połączeniu z bazą daję
  1. SET names latin2
, bo bez tego są krzaczory. Inne strony na moim serwerze działają poprawnie - np. świeżo zainstalowany joomla, czy phpbb. Dane zawsze oglądam z wielu stron - głównie w wierszu poleceń lub MYSQL-Front'em (świetny program , projekt został zabity przez producenta mysql i odżył jako sql-front, ale poprzedni program był lepszy) Wiem, że sposób wyświetlania na stronie może być uwarunkowany konfiguracją apache i php. Ale ta strona naprawdę poprawnie działała tylko chciałem odświeżyć dane biorąc je z "oryginału" znajdującego się na innym serwerze i wtedy już wyskoczyły krzaczory. Na obecną chwilę jedyny sposób w jaki jestem w stanie wrzucić dane i wyświetlić je poprawnie to użyć phpmyadmina (zamiast konsoli, której zawsze używam) i dopisanie do skryptów łączących się z bazą "set names latin2" (bez tego nadal są krzaczory).

Pytanie brzmi: jak zrobić to za pomocą konsoli (wiersza poleceń). A najlepiej jak to zrobić tak, aby nie musieć dodatkowo dopisywać tego "set names latin2"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.