Chcę po prostu przekazać z PHP do JS wersję językową strony, w PHP odczytuję jaki język jest pożądany i wyświetlam stronę, ale od tego momentu jest ona generowana dynamicznie przez JS, więc tę samą tablicę muszę mieć w JS. Sęk w tym, że jedyną możliwą opcją jest następująca struktura takiej tablicy:
<?php /* PART 1.1 */ /* REG_ALERTS */ /* ALERTS CONNECTED WITH USER REGISTRATION */ $ln['reg_alerts']['is_already_user'] = 'Istnieje już użytkownik o takim loginie, proszę wybrać inny.'; $ln['reg_alerts']['rpt_validate'] = 'Podane hasła muszą być identyczne!'; $ln['reg_alerts']['mysql_error'] = 'Przepraszamy, rejestracja niemożliwa.'; $ln['reg_alerts']['mysql_connect'] = 'Przepraszamy, połączenie niemożliwe.'; $ln['reg_alerts']['void_inputs'] = 'Wszystkie pola muszą zostać wypełnione!'; $ln['reg_alerts']['short_login'] = 'Login musi mieć co najmniej 4 znaki!'; $ln['reg_alerts']['short_pass'] = 'Hasło musi mieć co najmniej 6 znaków!'; $ln['reg_alerts']['busy_name'] = 'Nazwa zajęta.'; $ln['reg_alerts']['free_name'] = 'Nazwa wolna.'; /* END OF PART 1.1 /* /* PART 1.2 */ /* REG_FORM */ /* PARTS OF REGISTRATION FORM */ $ln['reg_form']['reg_login'] = 'Wpisz nazwę użytkownika:'; $ln['reg_form']['reg_pass'] = 'Wpisz hasło:'; $ln['reg_form']['reg_pass_rpt'] = 'Powtórz hasło:'; $ln['reg_form']['reg_submit_value'] = 'Zarejestruj'; /* END OF PART 1.2 */ ?>
To niewielka część. Próbowałem extract(), żeby z tablicy dwuwymiarowej zrobić zwykłą jednowymiarową, ale problem jest taki, że drugie indeksy tabeli mi się powtarzają - na przykład klucz name występuje wielokrotnie. Mogę przerabać tablicę, która ma tysiące linii, ale jakoś mi to nie pasuje. Po prostu wolałbym przekazać tę tablicę do JS. Ale jak to zrobić, żeby była asocjacyjna wielowymiarowa?
No bo w JavaScripcie tablice asocjacyjne tworzy się tak:
Kod
var tablica = { "klucz": "wartosc" }
Próbowałem czegoś takiego:
Kod
var tablica_dwuwymiarowa = { "klucz": { "klucz" : "wartosc" } }
tylko nie za bardzo mam pomysł jak to z PHP przenieść w taką strukturę, no i jak się do tego potem odwoływać w JS? tablica.reg_form.reg_login ? Raczej wątpię. Googlowałem, ale wielowymiarowych asocjacyjnych w JS chyba nikt nie robił.edit: rozwiązałem
dzięki za pomoc