Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawienie Apache'a
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
termitek
Mam problem. Po zainstalowaniu Apache pokazuje stronę testową localhosta. Po podmianie domyślnego folderu w pliku ustawień i utworzeniu z tym katalogu pliku index.html o treści "Test" pokazuje się nadal strona testowa albo nie wczytuje się nic. Co zrobić? próbowałem już różne wersje. Kiedyś nie miałem takiego problemu. Pzdr
sir_kyllan
Proszę Cie popraw tego posta bo nie bardzo rozumiem z czym masz problem smile.gif nie wiem czy chodzi ci o folder conf gdzie masz config apacha czy o htdocs gdzie trzymasz strony. Ale skoro podmieniasz *.html to pewnie o htdocs (domysł) i jeśli o to chodzi wyczyść cache przeglądarki na początek.

Jak Apache startuje to wywala jakiś błąd?
Jakim adresem wywołujesz test.html localhost?
Dopisałeś go do pliku hosts ?

Opisz dokładnie problem to ludzie Ci pomoga :!:
termitek
Więc w pliku httpd.conf w katalogu conf w linijce DocumentRoot podmieniam katalog. W tym katalogu tworze pli index.html i zmieszczam treść "test". On teraz powinien wyświetlić taką treść po wpisaniu w przeglądarkę "localhost". Tymczasem wyświetla się albo strona testowa z htdocs, albo ładuje się w nieskończoność. Mam nadzieję, że rozjaśniłem mój problem.
sir_kyllan
wiec tak sprawdz jeszcze raz dokladnie czy masz poprawną scieżkę do twojego katalogu z plikami który ma być DRoot smile.gif sprawdź czy nie pomyliłeś slashy maja być tak:

win
Kod
DocumentRoot "litera_dysku:/katalog_główny_apacha/katalog_z_plikami_html"

linux
Kod
DocumentRoot "/katalog_główny_apacha/katalog_z_plikami_html"

po zmianach oczywiście był restart serwa smile.gif i uruchamia się bez błędów? wyczyść pamięć podręczną przelądarki bo może Ci z cache brać stronę !

Jeżeli masz na windzie apacha sprawdź czy masz w pliku hosts, który znajduje się w:
Kod
Windows XP = C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
Windows 2K = C:\WINNT\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
Win 98/ME = C:\WINDOWS

wpisane

Kod
127.0.0.1         localhost
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.