Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Brak obrazka wygenerowanego przez gd2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kaes13
Mam problem z wyświetlaniem obrazków tworzonych przez bibliotekę gd2
Biblioteka jest załadowana i działa (tak wynika z phpinfo() ). Skrypt który generuje obrazek dotąd też działał. Jedyną rzeczą jaką zmieniłem to system operacyjny z linuksa przeniosłem pod windowsa reszta jest niby taka sama włącznie z apachem. Zamiast obrazka mam czerwony krzyżyk w ie czy w foxie. Przegooglałem już sporo stronek ale nie znalazłem gdzie tworzy się ten obrazek bo moje podejrzenie jest takie że php próbuje stworzyć obrazek w miejscu do którego nie ma dostępu na serwerze.
W php.ini niestety też nic nie znalazłem.
specialplan
Łatwiej by było, jakbyś wrzucił kod generujący ten obrazek.
sniezny_wilk
Czy testujesz plik lokalnie, czy na serwerze?

Jeśli lokalnie to sprawdź czy plik php_gd2.dll jest w folderze c:\windows\system32. Jeśli nie skopiuj, zrestartuj serwer i zobacz czy działa.
Kaes13
Kod za pomocą którego generuje obrazek:

1. <?php
  2. public function rysuj_slupek($wy)
  3. {
  4. $img=imagecreatetruecolor(10,$wy);
  5. $ziel=imagecolorallocate($img,0,255,0);
  6. $col=imagecolorallocate($img,178,145,0);
  7. imagefill($img,8,0,$col);
  8. imagefilledrectangle($img,0,0,0,0,$ziel);
  9. imagerectangle($img,0,0,0,0, $black); //obwódka
  10. header ('Content-type: image/png');
  11. imagepng($img);
  12. imagedestroy($img);
  13. }
  14. ?>

Wszystkie biblioteki mam skopiowane włącznie z biblioteką php_gd2.dll do c:\winnt\system32

Używam php 5.25 apache 2.0.6 i win2k z sp4

Obrazek nie generuje się na serwerze i w sieci lokalnej niestety również.
Dotąd używałem jako serwera aplikacji linuksa (Centos 5) i nie miałem żadnych problemów. Niestety musiałem to przenieść na windowsa i zaczęły się schody.
Przez 3 dni walczyłem z IIS wkońcu postawiłem Apache i wszystko zaczęło działać niestety pojawił się problem z tym obrazkiem. Dzięki za wszelkie uwagi. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.