Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Kolejność sparawdzania danych w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojtas100
Witam!

Mam pewien problem, otóż:
Zrobiłem skrypt komentarzy wraz z panele administracyjnym, gdzie można ustawić sobie czy w komentarzach ma być zezwolony HTML i/lub BBCode. Powiedzmy, że ktoś dodaje komentarz (a html jest off, bbcode on) z znacznikami html - i tu pytanie - kiedy usunąć te znaczniki, przed dodaniem do bazy czy przy wyświetleniu takiego newsa? Takie samo pytanie nurtuje mnie z przetwarzaniem BBCode - przetwarzać na html przed dodaniem do bazy, czy przy wyświetlaniu??

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi na temat smile.gif

Pozdrawiam!
zakręcony
to czego nie uzywam wywalam przed zapisem do bazy, to co uzywam wrzucam do bazy, a obrabiam przed wyświetleniem, BBCode nie obrobione zajmuje zwykle mniej niż obrobione winksmiley.jpg
l0ud
Najlepiej przed zapisem do bazy użyć tylko addslashes() ze względów bezpieczeństwa. Dopiero tuż przed wyświetleniem obrabiaj to przez bbcode, htmlspecialchars i inne winksmiley.jpg Szczególnie pomoże to np. wtedy, gdy będziesz chciał wprowadzić edycję komentarzy.
wojtas100
Ok tak też myślałem smile.gif Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.