Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Pytanie o flage w bazie po kliknieciu w link
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gregi1
Chcialbym zrobic potwierdzanie pewnych rzeczy przez uzytkownikow poprzez mail. A mianowicie po rejestracji jest wysylany do uzytkownika maila z linkiem potwiwerdzajacym (czyli ustawiajacym jakas flage w bazie) czy moze mi ktos powiedziec jak to najprosciej zrobic i podac chociaz zaczatki kodu.
andrew1985
Wygenerować jakiś unikalny klucz, zapisać go w bazie, przesłać klucz w linku (GET) przez email, po kliknięciu odznaczyć w bazie że użytkownik kliknął na link. Dodatkowo możesz żądać zalogowania się po kliknięciu w link aby potwierdzić, tożsamość klikającego w link w mailu.
gregi1
Oki, a mozesz mi pomoc z ta funkcja ktora zaznczy mi cos w bazie bo zakladam ze to powienno byc tak:

Plik rejestracja.html
Kod
<form enctype="multipart/form-data" action="rej.php" method="post">
<input type="text" name="imie">
.........
.........
<input type="submit" value="Rejestruj">
</form>

Plik rej.php
Kod
$imie=$_POST['imie'];
$temat='Rejestracja w serwisie';
$adresdo='adres@do.pl';
$time=data();
$kluczunikalny=$imie$time.
$calosc='$calosc="Imie: ".$imie."\n"."html://www.do.pl/?
//cala procedura polaczenia z baza
// w bazie tabelka "rejestracja" z id, kluczunikalny,imie,email, potwiedzil
$zapytanie = "insert into rejestracja values
                 ('', '$kluczunikalny', '$imie',$email);

mail($adresdo,$temat,$calosc,$email);

I teraz jak to sprawdzac (jak napisac to aby mi zaznaczalo w bazie ze potwierdzil klikajac w link? I jak napisac ten link w jakij formie aby byl prawidlowy?

Z gory dzieki za pomoc.
nowotny
Po pierwsze, to:
Cytat(gregi1 @ 5.03.2008, 14:46:42 ) *
  1. <?php
  2. $kluczunikalny=$imie$time.
  3. ?>

... to nie jest dobry klucz unikalny(pomijąc już zapis który jest niepoprawny)... jak już, to otocz to sobie funkcją md5" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...

Po drugie, linka userowi wysyłasz w takiej postaci: html://www.do.pl/index.php?UID=$kluczunikalny
I potem w index.php sprawdzasz sobie czy istnieje zmienna $_GET['UID'] po czym łączysz się z bazą i ustawiasz usera jako potwierdzonego...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.