Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] problem z funkcja + parametr
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
98256
witam wszystkich ponownie,
tym razem mam nieco bardziej skomplikowany problem :/
a mianowicie, posiadam funkcje , ktora odpowiada za platnosc za dany miesiac, ale chailbym ja rozbudowac..
  1. <?php
  2. $mies = array(1=>"Styczeń",2=>"Luty",3=>"Marzec",4=>"Kwiecień",5=>"Maj", 6=>"Czerwiec",7=>"Lipiec",8=>"Sierpień",9=>"Wrzesień",10=>"Październik",11=>"Listopad",12=>"Grudzień"); 
  3. ?> 
  4. <div> 
  5. <div style="float:left; width:120px;">
  6. <select onchange="selectChange(this)" id="miesiac" name="miesiac[]" multiple="multiple">
  7.  
  8. <?php
  9. $oplacone = $klienci->oplaconeMiesiace($_GET['kid']);
  10. //exit(in_array(array("miesiac"=>1),$oplacone) ? 'tak' : 'nie');
  11. foreach($mies as $k=>$v){
  12. if (in_array(array("miesiac"=>$k),$oplacone))
  13. echo '<option style="background-color:green;" disabled="disabled" value="'.$k.'"> '.$v.' </option>'; 
  14. else echo '<option value="'.$k.'"> '.$v.' </option>'; 
  15. }
  16. ?>

i dziala to w ten spob ze jak sie zaznaczy dany miesiac i zapisze formularz to zostaje wpisana w tabele platnosci , juz pokazuje funkcje:

1. <?php
  2. function oplaconeMiesiace($id,$rok = ''){
  3.  
  4. if ($rok == '') $rok = date("Y");
  5.  
  6. $sql = "select miesiac from Platnosci_{$rok} where id_klienta = {$id} and kwota <> 0 ";
  7.  
  8. if(false !=($r = ($this->db->sql_fetchrowset($this->db->sql_query($sql))))){
  9. return $r;
  10. }else return false;
  11. }
  12. ?>

no dobrze wszystko fajnie ale powstaje problem w momenci jak mi potrzeba zaczac platnosc od miesiaca np kwietnia. i chcialbym zablokowac te trzy miesiac czyli (stycz-luty-marz) zeby nie bylo mozliwosci klikniecie w nie jak to jest przy zaplaconych miesiacach.

juz nawet zaczelem robic podobna funkcje.. ale nei dokonca mi to wychodzi..

1. <?php
  2. $v = $klienci->getDataDetails($_GET['kid'],true);
  3. $data = $v['Data_przylaczenia']; 
  4. list($R, $M, $D) = explode ("-", $data);
  5. ?>

i tu zmienna $M wyciaga miesiac, no i stowrzylem zapytanie...

1. <?php
  2. $sql = "select miesiac from Platnosci_{$rok} where id_klienta = {$id} and miesiac <= {$M} ";
  3. ?>

dziala, sprawdzialem

tylko teraz jak przeniesc ta zmienna do tego zapytania? jak stowzyc funkcje ktora by pobierala ta zmienna $M

nie wiem czy to wystarczajaco jasno wytlumaczylem :/ jak cos to prosze pisac smile.gif

czekam na pomysly jak to rozwiacac smile.gif
nexis
To nie pytanie związane z PHP tylko podstawy HTML. Przeanalizuj sobie poniższy kod:

1. <?php
  2.  
  3. $miesiace = array
  4. (
  5. 1 => 'Styczeń',
  6. 2 => 'Luty',
  7. 3 => 'Marzec',
  8. 4 => 'Kwiecień',
  9. 5 => 'Maj',
  10. 6 => 'Czerwiec',
  11. 7 => 'Lipiec',
  12. 8 => 'Sierpień',
  13. 9 => 'Wrzesień',
  14. 10 => 'Październik',
  15. 11 => 'Listopad',
  16. 12 => 'Grudzień'
  17. );
  18.  
  19. $niedostepne = array();
  20.  
  21. $niedostepne[1] = true;
  22. $niedostepne[4] = true;
  23. $niedostepne[7] = true;
  24.  
  25. echo '<select multiple="multiple">' . PHP_EOL;
  26.  
  27. foreach ($miesiace as $nr => $miesiac)
  28. {
  29. if (isset($niedostepne[$nr]))
  30. {
  31. echo "\t" . '<option value="' . $nr . '" disabled="disabled">' . $miesiac . '</option>' . PHP_EOL;
  32. } else {
  33. echo "\t" . '<option value="' . $nr . '">' . $miesiac . '</option>' . PHP_EOL;
  34. }
  35. }
  36.  
  37. echo '</select>' . PHP_EOL;
  38.  
  39. ?>

BTW: Używaj poprawnego formatowania pisząc post, bo inaczej niechętnie ktoś zechce przeczytać Twoje pytanie.
98256
ok, troche sie nie zrozumielismy, ok moze przez nieczytelny post, z ktory przepraszam,
ale juz go poprawielm.

wiec ty to zrobiles na sztywno, co mnie wogole nie interesuje, bo to musi byc dynamicznie wszystko, bo to jest taka tabelka z miesiacami klientow ktorzy zaplacili, tylko problem jest taki ze jak klient istnieje od maja, to nie bedzie placic od stycznia do kwietnia, i wlasnie potrzebuje zeby mial te miesiace zablokowane a funkcja function oplaconeMiesiace zeby pozniej dzialala, dlatego chce wykorzystac ta zaminna $M ktora opisalem powyzje.

macie jakis pomysl ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.