tym razem mam nieco bardziej skomplikowany problem :/
a mianowicie, posiadam funkcje , ktora odpowiada za platnosc za dany miesiac, ale chailbym ja rozbudowac..
<?php $mies = array(1=>"Styczeń",2=>"Luty",3=>"Marzec",4=>"Kwiecień",5=>"Maj", 6=>"Czerwiec",7=>"Lipiec",8=>"Sierpień",9=>"Wrzesień",10=>"Październik",11=>"Listopad",12=>"Grudzień"); ?> <div> <div style="float:left; width:120px;"> <select onchange="selectChange(this)" id="miesiac" name="miesiac[]" multiple="multiple"> <?php $oplacone = $klienci->oplaconeMiesiace($_GET['kid']); //exit(in_array(array("miesiac"=>1),$oplacone) ? 'tak' : 'nie'); foreach($mies as $k=>$v){ echo '<option style="background-color:green;" disabled="disabled" value="'.$k.'"> '.$v.' </option>'; } ?>
i dziala to w ten spob ze jak sie zaznaczy dany miesiac i zapisze formularz to zostaje wpisana w tabele platnosci , juz pokazuje funkcje:
<?php function oplaconeMiesiace($id,$rok = ''){ $sql = "select miesiac from Platnosci_{$rok} where id_klienta = {$id} and kwota <> 0 "; if(false !=($r = ($this->db->sql_fetchrowset($this->db->sql_query($sql))))){ return $r; }else return false; } ?>

no dobrze wszystko fajnie ale powstaje problem w momenci jak mi potrzeba zaczac platnosc od miesiaca np kwietnia. i chcialbym zablokowac te trzy miesiac czyli (stycz-luty-marz) zeby nie bylo mozliwosci klikniecie w nie jak to jest przy zaplaconych miesiacach.

juz nawet zaczelem robic podobna funkcje.. ale nei dokonca mi to wychodzi..
<?php $v = $klienci->getDataDetails($_GET['kid'],true); $data = $v['Data_przylaczenia']; ?>
i tu zmienna $M wyciaga miesiac, no i stowrzylem zapytanie...
<?php $sql = "select miesiac from Platnosci_{$rok} where id_klienta = {$id} and miesiac <= {$M} "; ?>
dziala, sprawdzialem
tylko teraz jak przeniesc ta zmienna do tego zapytania? jak stowzyc funkcje ktora by pobierala ta zmienna $M
nie wiem czy to wystarczajaco jasno wytlumaczylem :/ jak cos to prosze pisac

czekam na pomysly jak to rozwiacac