Ok, wiem już mniej więcej jak to zrobić.
Mam funkcję dodającą rekord do bazy danych. Wygląda to mniej więcej tak:
INSERT INTO ludzie(id,nazwisko,imie,wiek,nrdomu,nrbuta,iloscdzieci) VALUES('',$wartosci['nazwisko'],$wartosci['imie'],$wartosci['wiek'],$wartosci['nrdomu'],$wartosci['nrbuta'],$wartosci['iloscdzieci'])
Potrzebuję tych wartości w tablicy $wartosci. Czasem jednak niektóre są nieustawione np. wiek, nrdomu, iloscdzieci. Dane tekstowe juz sobie przygotowałem wcześniej. Potrzebuję jeszcze kompletu danych typu INT, które nie zawsze są w tablicy $wartosci i w przypadku ich braku trzeba uzupełnić je wartościami domyślnymi. Stąd też kod:
<?php
// funkcja sprawdzajaca czy wartosc w tablicy istnieje i przypisująca jej wartosc domyslna w przypadku nieistnienia
function sprawdzczyjest($co,$domyslna) {
global $wartosci; // dodalem bo brakowalo wczesniej if(isset($wartosci[$co])) { // nie wiem czy nie zastąpić lepiej tego array_key_exists $wartosci[$co]=$wartosci[$co]; // tu jeszcze docelowo funkcja sprawdzajaca poprawnosc danych waliduj($wartosci[$co])
} else {
$wartosci[$co]=$domyslna;
}
return $wartosci[$co];
}
$a = array('wiek', 'nrdomu', 'nrbuta', 'liczbadzieci'); // tablica z koniecznymi wartosciami $wartosci $b = array(18
, 0
, 40
, 1
); // wartosci domyslne
$wartosci .= array_map("sprawdzczyjest", $a, $b); ?>
BIM2 Twoje rozwiązanie, o ile moja skromna znajomość php mi podpowiada nie uzupełni mi brakujących danych w tablicy $wartosci, prawda? Ale dzięki za naprowadzenie na rozwiązanie