Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Długie pole tekstowe i ustawienie kursora
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
athabus
Witam,

mam taki nietypowy problem. Mam pole tekstowe w którym zaznaczam tekst - po kliknięciu w przycisk zastępuje zaznaczenie innym tekstem.

Kod
function replaceselection(textarea, text)
{
    textarea.value = (textarea.value).substring(0, textarea.selectionStart)
    + text + (textarea.value).substring(textarea.selectionEnd);
}

Wszystko działa sprawie, ale jest jeden irytujący problem - jeśli pole tekstowe jest na tyle długie, że wymaga przewijania to po zastąpieniu tekstu pole tekstowe "przewija" się tak, że ląduje na początku tekstu. Ja natomiast chciałbym pozostać (lub wrócić) do tego fragmentu. Próbowałem zaznaczyć daną pozycję - udało się - jest zaznaczenie ale i tak ląduje na początku tekstu...
Do zaznaczenia fragmentu używam takiej funkcji:

Kod
function setSelRange(inputEl, selStart, selEnd) {
if (inputEl.setSelectionRange) {
  inputEl.focus();
  inputEl.setSelectionRange(selStart, selEnd);
} else if (inputEl.createTextRange) {
  var range = inputEl.createTextRange();
  range.collapse(true);
  range.moveEnd('character', selEnd);
  range.moveStart('character', selStart);
  range.select();
}
}

Czy dałoby się to jakoś zmodyfikować, aby pole tekstowe nie przewijało się na sam początek?
Wiem, że jest to możliwe bo np. edytor postów na tym forum to potrafi (np. po dodaniu tagu code), ale nie potrafię odnaleźć odpowiedniego fragmentu niestety...

Będę wdzięczny za pomoc.
devnul
dałoby się

Kod
function setSelRange(inputEl, selStart, selEnd) {
var tmp=inputEl.scrollTop;
if (inputEl.setSelectionRange) {
  inputEl.focus();
  inputEl.setSelectionRange(selStart, selEnd);
} else if (inputEl.createTextRange) {
  var range = inputEl.createTextRange();
  range.collapse(true);
  range.moveEnd('character', selEnd);
  range.moveStart('character', selStart);
  range.select();
}
inputEl.scrollTop=tmp;
}
athabus
Dzięki dzięki dzięki yahoo.gif

Od trzech godzin szukałem rozwiązania i już miałem dość. Moje oczy są Ci wdzięczne ;-)
Hag
Żeby nie zakładać nowego tematu. W javascripcie dopiero raczkuje i mam podobny problem z przewijaniem .
Gdzieś w necie wyszperałem taki kod na watawianie tagów bbcode do textarea , wszystko pieknie smiga, ale z tym przewijaniem mecze sie juz z 2 godziny i nic madrego nie wymysliłem i raczej nie wymysle .
Kod
   D=document,S=[],T=[],C=alert,B=unescape;onload=function(){F=D.getElementById('area')}
   function bbcode(x,z){(z=s())?A('['+x+']'+z+'[/'+x+']'):R(x)}
   function A(x){D.selection?(F.focus(),D.selection.createRange().text=x):(F.selectionStart||F.selectionStart=='0')?F.value=F.value.substring(0,F.selectionStart)+x+F.value.substring(F.selectionEnd,F.value.length):F.value+=x}
   function s(){return D.selection?D.selection.createRange().text:F.value.substring(F.selectionEnd||0,F.selectionStart||0)}
   function R(x){T[x]?'':T[x]=0;T[x]?CT(x):(S.push(x),T[x]=1,A('['+x+']'),St(x,'*'))}
   function St(i,x){D.getElementById(i).value=i+x}Z='%52%4b';function emot(x){A(x)}
   function CT(x,a){T[a=S.pop()]=0;A('[/'+a+']');St(a,'');a!=x?CT(x):''}
   function CA(e){while(S[0]){A('[/'+(e=S.pop())+']');T[e]=0;St(e,'')}}
   function List(x,li){x='[list]\n';do{li=prompt('Wpisz element listy (jesli chcesz zakonczyc dopisywanie do listy pozostaw pole puste lub kliknij \'Anuluj\'','');x+=li?'[*]'+li+'[/*]\n':''}while(li);A(x+'[/list]')}
   function Url(u,d,z){A("[url="+(u=prompt("Podaj adres strony lub pliku","http://"))+"]"+(s()?s():((d=prompt("Opis odnosnika",""))?d:u))+"[/url]")}
   function Img(z){A("[img]"+((z=s())?z:prompt("Podaj sciezke do grafiki","http://"))+"[/img]")}
   function sfc(l,t){A("["+t+"="+l.value+"]"+s()+"[/"+t+"]")}
   function Quote(t){A("[quote"+((t=prompt('Podaj imie cytowanej osoby'))?"="+t:"")+"]"+s()+"[/quote]")}

oto kod.
devnul
przeczytaj pierwszy post athabus'a i mój pod nim - zobacz różnice w kodzie i wyciągnij wnioski
Hag
rzeczywiście myślenie nie boli:)
Tak to czasem jest że sie czlowiek patrzy na cos jak wół i z godziny na godzine jest bardziej slepy.
Problem rozwiazany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.