Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Deflaud phpMyAdmin ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Cr3dO-
Hej, da sie jakoś wrócić do początkowych ustawień phpmyadmina?

Bo mam problem z kodowaniem, poczytałem trochę na ten temat i ja mam na odwrót smile.gif

Jak odwołuje sie do bazy przez skrypt to mam polskie znaki a jak przez phpmyadmina to nie :\

ciekawe, prawda ?
potreb
Bo źle zapisujesz dane. Masz ustawione złe kodowanie strony w stosunku do bazy
Cr3dO
Cytat(potreb @ 25.05.2008, 09:57:54 ) *
Bo źle zapisujesz dane. Masz ustawione złe kodowanie strony w stosunku do bazy

To baza i plik muszą mieć to samo kodowanie?

Dlaczego, przecież to w phpmyadminie nie działa :\

nie rozumiem tego
piotrooo89
jak na stronie masz kodowanie utf-8 i zapiszesz to do bazy która ma kodowanie znaków iso to pomyśl czy będzie chodzić skoro są to dwa inne kodowania. taka sytuacja jest na odwrót czyli jak masz w phpmyadmin iso a stronę otwierasz w utf to również będzie konflikt... to chyba jest jasne.
Cr3dO
Cytat(piotrooo89 @ 25.05.2008, 14:23:20 ) *
jak na stronie masz kodowanie utf-8 i zapiszesz to do bazy która ma kodowanie znaków iso to pomyśl czy będzie chodzić skoro są to dwa inne kodowania. taka sytuacja jest na odwrót czyli jak masz w phpmyadmin iso a stronę otwierasz w utf to również będzie konflikt... to chyba jest jasne.

Tak, konflikt, ale to w koncu jakie mam kodowanie obrac?
utf-8 czy latina2 ?

p.s.
latin2 = ISO-8859-2 ?

oczywiscie kodowanie zniecic wszedzie na jednakowe
piotrooo89
większość używa utf-8 ale nie musisz iść za masą i wybrać iso. są praktycznie takie same. utf nie ma niczego czego brakowało by iso
Cr3dO
Cytat(piotrooo89 @ 25.05.2008, 14:32:51 ) *
większość używa utf-8 ale nie musisz iść za masą i wybrać iso. są praktycznie takie same. utf nie ma niczego czego brakowało by iso

OK
a wiesz może czy latin2 to to samo co ISO-8859-2 ?

rozumiem ze jak tak to mam wszystko w php adminie ustawic na latina2

a pliki .php na ISO-8859-2 ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.