Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Konwersja float na procenty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
oks
Czy istnieje możliwość automatycznej konwersji float na procenty? Otóż mam w programie zmienną zwiększającą o 10% - Mnożę przez 1.10. Chciałbym aby w programie zamiast 1.10 pokazywało 10% - Da radę tak zrobić?
nospor
za bardzo nie czaje oco chodzi. strzelam:
  1. <?php
  2. $procent = 10;
  3.  
  4. $zmienna = 45;
  5. //zwiekszamy o procent
  6. $zmienna += $zmienna * ($procent/100)
  7. ?>
oks
Trochę źle wytłumaczyłem.

Zwiększenie o procent uzyskuję mnożąc cenę * 1,10 - mam zwiększoną o 10% - zmniejszenie - dzieląc przez 1,10.
Jednakże chciałbym sprawić aby zamiast 1,10 wyświetlało mi się 10%. Czy to jest możliwe?
piotrooo89
coś takiego?
  1. <?php
  2. $cena = 45;
  3. $proc = 0.10;
  4. $final = "$cena zł * $proc % =". $cena * $proc;
  5. echo $final;
  6. ?>
oks
Niedokońca.
Otóż samo obliczenie mam. chodzi jedynie o estetykę. Bardziej mi chodziło o to czy istnieje możliwość automatycznej zamiany. Coś jak str_replace('.',','). Zamienia kropkę na przecinek, tak mi chodziło o zamianę liczby dziesiętnej na procent. Wprawdzie może być i w dziesiętnych lecz chciałem by to wyglądało ładniej - zamiast 1,22 - 22% itp. Ale skoro nie ma prostego rozwiązania czas kopać dalej
oks
Ślepota ze mnie. Właśnie o to kaman. Wielkie thx smile.gif
piotrooo89
mnożysz to razy procent i wypisujesz z procentem... wszytsko ja bym tak zrobił.

1. <?php
  2. $cena = 45;
  3. $proc = 0.10;
  4. $final = $cena * $proc;
  5. $f = $final / (10/100);
  6. echo $f ."%";
  7. ?>
oks
Prawie w domciu.

Tyle że ja chcę zamienić 1,10 na +10%(zwiększyć o 10%). To tak jak z Vatem wpisujesz 1,22 a na fakturze masz 22% (pomimo że mnożysz o 1,22).

Dzięki podpowiedziom zyskałem natchnienie i może jakoś mi się uda. Choć z drugiej strony - taka pierdoła a spędza mi sen z powiek.

Pytanie dodatkowe:
Czy można przy pomocy zapytania mysql inaczej zwiększyć cenę o 10% niż np. cena*1,10? Bardziej szukam rozwiązania cena+10% choć jak widzę mysql nie lubi znaku %
nospor
  1. UPDATE tabela SET cena=cena + cena*0.1
oks
No i właśnie tak mam, ale gdy chcę sobie w programie pokazać jaki procent marży stosuję, to mi pokazuję te nieszczęsne 0,1
A ja kcę 10%
JoShiMa
Wyrażenia regularne smile.gif

1. <?php
  2. $procent = 1.2;
  3. $procent_view = $procent*100;
  4.  
  5. //odcięcie wszystkiego co po kropce, żeby nie było ułamków procenta
  6. $procent_view = preg_replace('/(.+)./', '', $procent_view);
  7.  
  8. //odcięcie 2 cyfr znajdujących się na końcu stringu bo to sa właśnie szukane procenty
  9. $procent_view = preg_replace('/([0-9]{2})$/', '', $procent);
  10.  
  11. $procent_view .= "%%";
  12.  
  13. echo $procent_view;
  14. ?>

O coś takiego chodziło?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.