Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Hardware] Temperatura laptopa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Babcia@Stefa
Witam, jaka jest maksymalna oraz normalna temperatura poszczególnych części laptopa?

Drugie pytanie:
- Dziś monitor nie chciał się załączyć z niewiadomych przyczyn, w końcu działa. W serwisie powiedzieli że do wyrzucenia cały laptop, teraz bym ich tak zjechał, ciekawe ilu klientów wyrzuciło przez nich komputer do śmieci?!

I to pytanie drugie (wcześniej nie sformułowałem go poprawnie):
- Co może być przyczyną że nawet w biosie nie widać obrazu, tylko podświetla się ekran?

@edit
Wszystkie otwory wentylacyjne są otwarte, nigdy ich nie zasłaniam.
HP Pavilion DV 6000

Dziękuję, Babcia@Stefa
.radex
A skąd mamy wiedzieć? Może chociaż byś powiedział jakiego masz laptopa?

Dalej, przyczyn może być wiele. Uszkodzona elektronika monitora, połączenie z monitorem...
webdice
Głupie pytanie, głupia odpowiedź - grzeje się bo tak jak ja, trzymasz go na łóżku, a co za tym idzie, zasłaniasz otwory wentylacyjne.
cbagov
Znajdziesz na necie, hdd ponizej 40, procki najlepiej ponizej 75, wnetrze ogolnie mniej niz hdd.

SPRAWDZ

Zdarza sie, ze w starych kurz zatyka przejscia, przystaw z umiarem odkurzacz do kazdego z otworow, nie raz ludziom wyciagnalem conieco i pomoglo.
To z BIOS, moze byc wina temperatury ale zbyt ogolny objaw, znajdz po prostu lepszy serwis.

Napisales, ze monitor sie nie zalaczal, ale monitor czy laptop, czules, ze lap pracuje, czy dysk nie dzialal, jesli mozesz podlaczyc do zewnetrznego monitora, sprawdz i tak. Musisz bardziej szczegolowo i dokladnie pisac co ci dolega.
trucksweb
jak kolega wyzej podal, temp nie powinna przekroczyc 75st. Standardowo przy obciazeniu jest ok 65, wentylatory w wiekszosci przypadkow wlaczaja od 60st.

Co powoduje zanik obrazu na matrycy ?
-uszkodzona matryca,
-uszkodzona elektronika laptopa
-uszkodzone kable laczace matryce z plyta glowna
-slabe zasilanie

W serwisie mieli racje, na 90% koszty naprawy przewyzsza nowy sprzet. W przypadku gdyby poszla elektronika (nawet glupie zwarcie moze to spowodowac).

Jesli jestes z warszawy, odezwij sie na PW to polece serwis, gdzie moga Ci pomoc.

Do sprawdzenia temperatury- dysku i procesora uzyj: SpeedFan, sciagniesz z googla

//edit
zatkane wentylatory nie maja z tym nic wspolnego, to samo dotyczy wysokiej temeratury. W przypadku temp pow min ustawionego przez producenta laptopa/plyty glownej, laptop wylaczy sie sam ! a nie wylaczy sie tylko matryca- co, ktos tam wyzej pisal. (sprawdzone przeze mnie)
Babcia@Stefa
W tym problem że w serwisie powiedzieli że już nic nie da się zrobić, a jednak po powrocie z serwisu naprawiłem jakoś ten monitor z kolegą.

@edit
SpeedFana mam, a w nim alerty o temperaturach. (takie jak napisliście)
trucksweb
co zrobiles ze naprawiles ?
Babcia@Stefa
Po długim siedzeniu ochłodził się i działał...
Później znowu nie działał...

A więc sprawdzaliśmy po koleji twardy dysk, bios (wyciąganie baterii - reset ustawień), ram i karte graficzną (ram mam współdzielony z kartą grafiki).
Testowaliśmy przy okazji monitor HP w2007 (20')
Później go nagrzewaliśmy grając w Half-Life Source: Deathmath, nie wyłączył się, zainstalowałem SpeedFana, ustawiłem go na alerty z temperaturą.

I to wszystko, do dziś od wczoraj nie wyłączył się ani razu...

Dziękuję, Babcia@Stefa
trucksweb
czyli sam nie wiesz co to bylo, co naprawiliscie.

Na 100% to nie od temeratury.
i tak, stawiam dalej na elektryke- moze jak wyciagaliscie poruszyliscie ktorys z kabelkow i styka dokladniej ale to i tak gdybanie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.