Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Pytanie o emoticons
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Iervvtt
Mam pytanie dotyczące emotikon. Czy dodawanie emotikon przy pisaniu newsa od strony kodu wygląda tak samo jak przy bbcode? I jeszcze jedno. Czy mogę w swoim systemie newsów wykorzystać emotikony np. z IPB, z MSN Messenger , Yahoo! Messenger itp bez problemów ?
legorek
Cytat
Czy dodawanie emotikon przy pisaniu newsa od strony kodu wygląda tak samo jak przy bbcode?

Głupie pytanie, To zależy jak sobie to oprogramujesz. Ja stosuje taką zasadę, że w bazie trzymam już sparsowany kod, gotowy do wyświetlenia na stronie bez żadnych przekształceń. W przypadku gdy trzeba edytować np. artykuł tagi HTML są zamieniane na to z czego powstały. Czyli <b> robi się [b] etc. Zaletą tego rozwiązania jest lepsza wydajność, bo nie musisz za każdym razem jak ktoś wywoła stronę parsować całego kodu od nowa. Minusem jest trochę mniejsza elastyczność.

Cytat
Czy mogę w swoim systemie newsów wykorzystać emotikony np. z IPB, z MSN Messenger , Yahoo! Messenger itp bez problemów ?

Raczej nie, podejrzewam, że te grafiki są chronione prawem autorskim.
Iervvtt
No to tak mam zrobione jak mówisz smile.gif. Co do ikon, to szkoda bo z IPB są naprawdę spoko. Ale np. już z phpbb ikony mogę bez problemu wykorzystać bo są na licencji GPL. ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.