Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powielenie zjawiska OnClick
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Darek1104
Witam wszystkich,

Mam taki problem. Zastosowałem dość skomplikowany skrypt z zakładkami. Modyfikowanie go byłoby wyjątkowo upierdliwe dlatego mam pytanie. Cyz jest możliwość zdublowania zjawiska onClick. Tzn. czy klikając na jeden element mogę spowodować jednoczesne 'kliknięcie' (wywołanie zjawiska kliknięcia) na innym. Może coś w stylu Onclick = document.xxx.onclick. Pomóżci Please .
Zajec
Chodzi o to, że zachowanie przy zdarzeniu onclick jest już określone i nie chcesz go zmieniać? W takiej sytuacji można użyć addEventListener. Wygląda to tak:

1. <a id="test" href="#" onclick="alert('raz')">click me</a>
Kod
var x = document.getElementById('test');
x.addEventListener("click", function() { alert('dwa'); }, false);
Oczywiście tę anonimową funkcję (drugi argument) możesz zastąpić nazwą funkcji, która ma zostać wywołana.

Do tego musisz jeszcze doczytać sobie jaki jest odpowiednik addEventListener dla IE. Tego nie wiem.
paziek
.attachEvent dla ie. Z tym, że w .attachEvent musisz dodawać do eventów przedrostek on (np. onclick), tak jak by to był atrybut HTMLowy.
No i event w IE różni się od tego w W3C, jeśli byś go do czegoś potrzebował.

Również tutaj jest http://developer.mozilla.org/en/docs/DOM:e...t.dispatchEvent artykuł o tym, jak odpalać eventy bez klikania, może akurat to się przyda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.