Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]usuwanie hierarchicznych danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thunderstorm
Czy istnieje zapytanie SQLa, które pozwoli na usuwanie hierarchicznych danych?
Ewentualnie pętla zapytań. Nie chodzi mi o wydajność.

Tabela standardowa:
id | parent

Nie chcę używać zagnieżdżonych zbiorów.
Proszę o pomoc.

Przy okazji. Gdzieś widziałem użyty znak @ przed polem tabeli, który miał na celu powtarzanie wyniku poprzedniego zapytania. Zna ktoś jakiś manual?
nospor
wystarczy ze zalozysz wlasciwą relacje, to przy kasowaniu rodzica polecą też i dzieci.

Cytat
Gdzieś widziałem użyty znak @ przed polem tabeli, który miał na celu powtarzanie wyniku poprzedniego zapytania. Zna ktoś jakiś manual?
@ mowi ze mamy do czynienia ze zmienna
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/user-variables.html
phpion
Cytat(nospor @ 11.07.2008, 19:01:43 ) *
wystarczy ze zalozysz wlasciwą relacje, to przy kasowaniu rodzica polecą też i dzieci.

Należałoby również dodać, że takowy automatyzm zadziała (jeśli mowa o MySQL) tylko w przypadku tabel typu InnoDB, natomiast w w przypadku tabel typu MyISAM po prostu nie zadziała tongue.gif
Cytat
For storage engines other than InnoDB, MySQL Server parses the FOREIGN KEY syntax in CREATE TABLE statements, but does not use or store it. [...] At a later stage, foreign key constraints will be implemented for MyISAM tables as well.
nospor
po co ten jęzor na koncu? Ja wiem ze dla myisam nie zadziala. Ale jakby autor posta poszukal w manualu co to relacje to by sie dowiedzial ze ma zrobic innoDB, wiec te przytyczki są nie potrzebne tongue.gif:P:P

edit 2 posty down:
@phpion nie uraziłeś mnie w zaden sposob smile.gif
kaem
Tylko, że autor postu pytał się jak usuwać te hierarchiczne dane, więc prawdopodobnie nie słyszał jeszcze o relacjach. Czyli o typie InnoDB też być może nie snitch.gif Ja sam dopiero raczkuję w php i mysql i o typach tabel czytałem zaledwie przedwczoraj.
phpion
Cytat(nospor @ 11.07.2008, 19:16:05 ) *
po co ten jęzor na koncu? Ja wiem ze dla myisam nie zadziala. Ale jakby autor posta poszukal w manualu co to relacje to by sie dowiedzial ze ma zrobic innoDB, wiec te przytyczki są nie potrzebne tongue.gif:P:P

Aj, jeśli odebrałeś to jako złośliwość to sory. Po prostu siedziałem i myślałem jak mądrze napisać, że kaskadowane usuwanie w MyISAM nie działa. Nic nie wymyśliłem więc napisałem, że po prostu nie zadziała i dodałem jęzorek na końcu. Nie miałem na myśli żadnej uszczypliwości w stosunku do kogokolwiek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.