Kpt_Blood
28.07.2008, 08:36:53
Witam. Moj problem polega na tym ze tresc mi wychodzi poza diva. Uklad strony wyglada w ten sposob ze mam jeden duzy div, a w nim powiedzmy ze trzy mniejsze, tak jak kolumny w tabeli. po lewej stronie jest menu, ktore ma sie wyswietlac w srodkowym divie.
| 1 | 2 | 3 |
| 1 | 2 | 3 |
| 1 | 2 | 3 |
| 1 | 2 | 3 |
No i o to chodzi ze moje menu jest w 1, chce zeby tresc wyswietlala sie w 2(i wyswietla sie), ale chodzi o to ze jesli sam
nie dam "enter" w odpowiednim miejscu to tresc wchodzi mi na 3 diva. Wiem ze mozna zastosowac overflow:auto, ale wtedy robi sie poziomy pasek przewijania, a tego tez nie chce. Chce zeby po prostu tresc mi nie wychodzila poza 2 diva tylko po prostu jesli dochodzi do jego konca, to zeby nastapilo przelamanie wiersza.
Bardzo prosze o pomoc.
Shili
28.07.2008, 08:41:58
Podaj kod, którego użyłeś.
bogdan89
28.07.2008, 08:49:29
to daj overflow:hidden;
Kpt_Blood
28.07.2008, 09:10:22
div
{
position: absolute;
}
div.tresc
{
left: 0px;
top: 270px;
width: 900px;
height: 630px;
background: #ffffff;
}
div.lewy
{
left: 0px;
width: 100px;
}
div.srodkowy
{
left: 100px;
width: 700px;
}
div.prawy
{
left: 800px;
width: 100px;
}
<?php
<div class=\"tresc\">
<div class=\"lewy\">
<a href=\"?page=about\">Blablabla
<div class=\"srodkowy\">
$about = 'Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1';
$show = $_GET['page'];
{
$show = \"about\";
}
switch($show)
{
case 'about':
break;
}
?>
<div class=\"prawy\">
No i jesli w zmiennej about ten tekst jest za dlugi to wlasnie mi wyjezdza. Uklad strony sam teraz napisalem opierajac sie o ten co ja mam, na tej samej zasadzie, tam jest duzo wiecej divow dlatego wiec nie wklejalem, ale o to samo chodzi, tutaj jest akurat ta czesc strony co trzeba;)
Bogdan jesli dam tak jak mowisz to mi ucina po prostu tekst w miejcu w ktorym konczy sie div. </div class=\"prawy\"></div class=\"srodkowy\"></a href=\"?page=about\"></div class=\"lewy\"></div class=\"tresc\">
bogdan89
28.07.2008, 09:16:55
hmm...
div.tresc ma width:740px;
a suma trzech: lewy, srodkowy, prawy ma width:900px;
poza tym, dlaczego pozycjonujesz absolutnie?
wywal to... wywal tez wszystkie left:XXpx, i top:XXpx;
popraw te szerokości, potem daj dla divow lewy, srodkowy i prawy float:left;
dla diva.tresc overflow:hidden;
i powinno byc dobrze... chyba, bo nie sprawdzalem
Kpt_Blood
28.07.2008, 09:37:41
Nie, nie patrz na te szerokosci, na stronie mam dobrze, wszystko bylo ladnie, ale to wyzej to teraz pisalem i dlatego taki blad;) ale poustawiane jest dobrze.
EDIT:
Zaraz sprobuje zrobic jak mowiles;)
Nie no tak tez za bardzo nie przejdzie to, bo sie tylko poustawiaja jak trzeba(a to mam) a tresc i tak bedzie wyjezdzala, chyba musze recznie tekst formatowac w kazdej zmiennej:|
nowotny
28.07.2008, 09:40:49
<?php
$about = 'Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1Tekst1'
?>
Nie używaj do testów takich ciągów bez spacji bo ci się to nigdy nie złamie...
Kpt_Blood
28.07.2008, 09:57:26
Widze ze moj post z kodem dziwnie sie zeedytowal;) ale juz niewazne. Chyba po prostu musze recznie przelamywac linie.
Dzieki Wam wszystkim za odpowiedzi:)
mnble
14.11.2008, 13:35:53
jesli elementowi dajesz float lub pozyjonujesz absolutnie to wypada on poza naturalny przeplyw doca, więc tekst w divie, który wyleciał z przepływu jest coprawda w tym divie ale wyłazi poza niego jak jest za długi. to samo z obrazkiem, który z akapitem jest w divie. obrazek ma floata, aby tekst był obok, jednak div dopasuje sie do akapitu (bo on nie ma zadnego floata ani pozycjonowania absolute), zas obrazek jak sie zdazy ze jest za wysoki, wyłazi paskudnie w dół poza diva.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.