Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery] Jak pobrać nazwy wszystkich radio z danego formularza?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
yasiek
No i mam taki mały problem. Mój kod wygląda mniej więcej tak:

1. <form id="form1">
  2. <input type="radio" name="1" value="1" /><input type="radio" name="1" value="2" /><input type="radio" name="1" value="3" />
  3. <input type="radio" name="2" value="1" /><input type="radio" name="2" value="2" /><input type="radio" name="2" value="3" />
  4. <input type="radio" name="3" value="1" /><input type="radio" name="3" value="2" /><input type="radio" name="3" value="3" />
  5. </form>
  6.  
  7. <form id="form2">
  8. <input type="radio" name="4" value="1" /><input type="radio" name="4" value="2" /><input type="radio" name="4" value="3" />
  9. <input type="radio" name="5" value="1" /><input type="radio" name="5" value="2" /><input type="radio" name="5" value="3" />
  10. <input type="radio" name="6" value="1" /><input type="radio" name="6" value="2" /><input type="radio" name="6" value="3" />
  11. </form>

Chcę w jquery pobrać nazwy radio, jakie są w form1. Jak to ugryźć? Chcę później sprawdzać, czy każda z grup radio jest zaznaczona ($("input[@name='1']:checked").val() != 'undefined' - ta funkcją będzie chyba najlepsza). Jeżeli jest - będzie pojawiał się button do wysłania formularza.
Dzięki za wszelkie sugestie smile.gif
revyag
Najpierw pobierasz wszystkie radio, potem wszystkie radio zaznaczone i korzystając z tego że w grupie masz 3 radio można łatwo sprawdzić czy wszystkie radio są zaznaczone.
Ja bym to zrobił inaczej. Nadałbym wszystkim radio jakieś domyślne wartości. Mniej roboty później smile.gif
Kod
radio = $('#form1 :radio');
check = $('#form1 input[type=radio]:checked');
if(radio.length / 3 == check.length) {
    alert("ok");
} else {
    alert("blad");
}
yasiek
Sprytne, dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.