Cytat(WojtusJ @ 28.02.2009, 02:37:50 )

Jeśli chcesz oceniać tylko artykuły... bez newsow. W ten sposób i tak kończysz z dwiema tabelami i masą warunków w kodzie. Dlaczego od razu nie zrobić dwóch tabel, jednej na newsy a drugiej na artykuły? Takie wyjście jest dobre wtedy kiedy chcesz aby aplikacja faktycznie utożsamiała newsy z artykułami, np. wspólna lista - co i tak wydaje mi się słabym pomysłem. Po co kombinować jak dodanie tabeli upraszcza?
Nie ma sensu tego dzielić w tym wypadku. Dodaj kolumnę 'status' a w aplikacji podefiniuj różne statusy, np.:
0 - nie zatwierdzony
1 - zatwierdzony
2 - usunięty
3 - nie wiadomo jaki
Haha a jak będzie chciał rozbudować np. o komentarze do downloadu to co za każdym rzezem będzie nową tabele robił zamiast np. dać do tabeli komentarze np. komentarz_typ=’D’
Przecież na takiej zasadzie oceniasz wszystko co można w portalu w polu komentarz_typ dla Aryków dajesz A dla newsów N dla D i tak dalej można. PO co dla każdego robić osobną tabele.
Cytat(angerthor @ 28.02.2009, 00:00:12 )

Dobrze mam jeszcze jedno pytanie:
Chcę zrobić możliwość dodawania nowych artykułów dla użytkowników. Tylko przed tym, jak zostaną umieszczone na stronie, chcę je sprawdzić. I teraz pytanie, jak to rozwiązać na poziome bazy danych. Mam dwie opcje:
1. W tabeli artykul dodać kolumne "Sprawdzone", ktora bedzie miala dwie wartosci TAK, NIE, a na stronie będę wyświetlał tylko te sprawdzone artykuły
2. Utworzyć nową tabelę np. Artykuły_do_sprawdzenia gdzie będę przetrzymawał informacje tylko niesprawdzonych prac, a kiedy je zatwierdzę to dany wiersz tabeli "Artykuly_do_sprawdzenia" jest kopiowany do tabeli "artykuly" a nastepnei kasowany.
Czekam na sugestie
Robisz dwie tabele w bazie danych jedną do nadesłanych artykułów druga do artykułów które będę się wyświetlać na stronie i tych zaakceptowanych już
Czyli tworzysz tabele np nadesłane z polami
Id | data_nadeslania | kto_nadeslal | tresc |
Opcjonalnie można zrobić kolumnę typ np. przypadku nadesłania artykuł będzie miała rekord A a w przypadku newsa N i po tem na tej podstawie rozróżniać co zostało nadesłane.
Potem w panelu admina wyświetlasz zawartość ten tabeli ( jak jest pusta to nic nie wyświetli czyli nikt nic nie nadesłał ) I jak chcesz odrzucić to po prostu kasuje rekord z tabeli nadesłane a jak chcesz zaakceptować to przenosisz rekord do tabeli artykuły