Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Problem z kodowaniem w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
unnamedly
Witam, mam problem z tzw. "krzaczkami" w bazie danych. Otóż sprawa wygląda następująco:

W phpMyAdmin mam ustawione: Sortowanie połączenie z serwerem: utf8_general_ci.
Dalej: http://screenshoot.me/GGGhaL .

I sprawa wygląda tak: kiedy daję jakiś tekst z polskimi znakami do PMA (zapytanie
  1. INSERT INTO
), to polskie znaki SĄ, ale jeśli daję zapytanie nie w pma, tylko bezpośrednio w pliku, to zapisuje się z krzaczkami. Kiedy daję zapytanie
  1. SELECT
w pma, to ładnie odczytuje z polskimi znakami, lecz jak daję je w pliku, to odczytuje z krzaczkami (nawet z kolumny, w której były polskie znaki).

Próbowałem też zmieniać kodowania edytorów, próbowałem ich różnych, lecz wszystkie tworzyły krzaczki.

Jeszcze dla sprostowania: http://screenshoot.me/QohiDf .

Z góry wielkie dzięki za rozwiązanie problemu smile.gif
mmmmmmm
  1. mysql_query('SET character_set_connection=utf8');
  2. mysql_query('SET character_set_client=utf8');
  3. mysql_query('SET character_set_results=utf8');
unnamedly
No i nic :-/ nadal ten sam problem sad.gif
irmidjusz
Dane importowane z pliku też muszą już być wcześniej w utf-8. Są?
unnamedly
Są: "kodowanie źródłowe: iso-8859-2, kodowanie docelowe: utf-8".
alegorn
z pliku spróbuj z iconv
unnamedly
Rozumiem, że chodzi o funkcję iconv_set_encoding ? Jeśli tak, to nadal nie ma polskich znaków. Dodam, że na zewnętrznym serwerze jest ok, a na lokalnym (Apache) jest problem. Niestety muszę go rozwiązać, bo stronę muszę pisać na lokalu.

EDIT:// TAAAK! W końcu mi się udało! Zmieniłem wszystkie możliwe kodowania na latin2_general_ci i są polskie znaki i przy zapisie i przy odczycie z pliku smile.gif
irmidjusz
czyli ten plik nie był zapisany w utf-8, stąd problem. trzeba go było przed importem skonwertować z iso na utfa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.