Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]problem z kodwaniem w czasie downloadu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-gojira-
Witam

mam taki problem: laduje pliki na serwer (poprostu je tam kopiuje) i mam strone ktora odczytuje pliki w danym katalogu i mozna je pobrac. problem w tym ze cos nie tak z kodowaniem polskich znakow!!!

otoz wsio dziala jezeli plik nie ma polskich znakow, jezeli ma to wywala strone bledu ze dany plik nie istnieje. jak to naprawic?? to wina kodu?? oto moj kod. prosze o pomoc:

1. <?php
  2. @ftp_login($conn_id, $ftp_user, $ftp_pass);
  3. $contents = ftp_nlist($conn_id, "public_htmlfolder/{$_SESSION['user_id']}");
  4.  
  5. If (count($contents))
  6. {
  7. echo "<table class=\"tab_wys\">
  8. <tr class=\"aaa\">
  9. <td style=\"font-size:13;\">Nazwa pliku:</td>
  10. <td class=\"right\" style=\"font-size:13;\"> </td>
  11. </tr>";
  12. foreach ($contents as $file)
  13. {
  14. $file2=explode("/",$file);
  15. $nazwa=$file2[3];
  16.  
  17. echo"<tr>
  18. <td>$nazwa</td>
  19. <td class=\"right\"><a style=\"color:black;\" href='http://adres/$_SESSION[user_id]/$nazwa'>pobierz</a></td>
  20. </tr>";
  21. ?>
-gojira-
zapomnialem dodac iz pobierana nazwa z serweru i wyswietlana rowniez nie posiada polskich znakow, zamiast tego pojawia sie znak zapytania w czarnym rombie... szukam wszedzie gdzie moge jak zmienic to ale niestety nigdzie nie natrafilem na rozwiazanie mojego problemu
-Ado-
Prosta metoda?

Nie stosuj polskich znaków
f1xer
No a jakiego kodowania używasz w przeglądarce? pozatym polskie znaki w nazwie pliku to naprawdę kiepski pomysł
Gość
wiem ze kiepski ale tak musi byc;/ niestety taki mam wymog. stosuje w przegladarce utf-8, niestety wtedy nazwa pobranego pliku wyswietla sie jak mowiel (widac czarny romb a w nim znak zapytania) do tego jak zmienie na windows albo iso, znaki sa juz wyswietlane poprawnie, ale nadal chcac pobrac plik wywala taki blad:

"The requested URL /1/DSW%20S%EF%BF%BDupsk%20ul.%20Wosjka%20Polskiego23%20Agata%20Szczepa%EF%BF%BDska%2031-07-2008%20r..wav was not found on this server. "

oczywiscie zamiast powiedzmy zamiast S%EF%BF%BDupsk powinien byc Słupsk... macie jakis pomysl questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.