Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rejestracja problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peter13135
jak pewnie niektórzy wiedzą, ostatnio zadaje różne głupie pytania związane z php, ponieważ robie skrypt php ;] no i wykryłem błąd w swoim skrypcie który dla mnie jest dziwny, i niewiem jak go naprawić

wygląda on w skróconej formie tak

dodam że funkcja zabezpiecz, to takie coś co mi filtruje przez htmlspecialchars oraz mysql_real_escape_string (czy coś takiego)

1. <?php
  2. [tu jest formularz]
  3. $zarejestruj=$_POST['zarejestruj'];
  4. $login = zabezpiecz($_POST['login']);
  5. $haslo = zabezpiecz($_POST['haslo']);
  6. $email = zabezpiecz($_POST['email']);
  7.  
  8.  
  9. if($email)
  10. {
  11. if(checkEmail($email)==false) {$reg_error="email nieprawidłowy";}
  12. }
  13.  
  14.  
  15. if(isset($login) && isset($haslo) && isset($email) && isset($zarejestruj) && empty($reg_error) )
  16.  
  17. //wysyłanie
  18.  
  19. else if(($zarejestruj)&&(!$login || !$haslo || !$email ||!$dataurodzenia ) ) 
  20. wywalanie błędu
  21. ?>

problem w tym że żeby sie zarejestrować nietrzeba wpisywać maila, ocb?
xbigos
Cytat
Funkcja isset() zwraca informację logiczną, o tym, czy zmienna podana jako parametr jest dostępna. Innymi słowy: czy wizyta na stronie odbyła się za pośrednictwem formularza, czy użytkownik bezpośrednio odwiedził plik kalkulator-skrypt.php. Jeśli użytkownik pozostawił puste pola i nacisnął przycisk Wyślij, wówczas zmienne tablicy $_POST są określone, lecz puste (tzn. funkcja isset($_POST['liczba1']) zwraca logiczną prawdę oraz zachodzi równość $_POST['liczba1'] === "").

http://gajdaw.pl/php/jak-dzialaja-formularze/p8.html

rozwiązanie masz na tacy

zmien isset($email) na $email != ""
pyro
  1. <?php
  2. $email = zabezpiecz($_POST['email']);
  3. ?>

1. <?php
  2. isset($email)
  3. ?>

sprawdzasz czy zmienna jest przpisana za pomoca isset, i jest, ma wartość pustą ale jest, jak chcesz sprawdzic czy nie jest '' użyj !empty();, poza tym robisz wszystko w złej kolejności. przypisujesz krotkie zmienne, potem sprawdzasz checkmailem maila, a potem czy jest taka zmienna co jest bez sensu.
ayeo
Witam!

Jak sam zauważyłeś, zadajesz często pytania na forum winksmiley.jpg Miło by było jakbyś się zapoznał z regulaminem działu Przedszkole. Chodzi mi o brakujące tagi w tytule.

Pozdrawiam i życzę owocnego kodowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.