kraks
12.08.2008, 11:06:41
Witam, mam dwa selecty. Select pierwszy o name=nazwa_firmy pobiera nazwy firm z bazy danych wiec wyglada np. tak:
Firma testowa
Firma druga
Firma trzecia
Drugi select o name=osoba pobiera dane osob z bazy danych i wyglada np. tak:
Jan Kowalski
Adam Nowak
Jak zrobic żeby po wybraniu z pierwszego selecta np. "Firma druga", w drugim select'ie były mozliwe do wyboru TYLKO osoby nalezace do "Firma druga" a nie wszystkie z wszystkich firm ? Tabele tosoba i tfirma sa ze soba powiazane, tzn w tabeli tosoba jest klucz odnosnie firmy i odwrotnie. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam, jak mam wkleic cos kodu jak to wyglada u mnie, to napiszcie tylko który kawalek to zaraz dorzuce.
golaod
12.08.2008, 11:36:35
Warto poczytać trochę o javascript bo masz parę możliwości.
Np. w php robisz selecty userów dla oddzielnych firm i dla każdego z wyniku tworzysz ukryte selecty z userami ktore maja jakies swoje unikalne id i name takie same
Wtedy gdy ktos wybierze firme to za pomoca javascript robisz jeden z selectow (np id takie jak nazwa firmy) zmienia z visibilty hidden na visibility visible, i name (nie id a name) zmieniasz na nazwe jakiegos konkretnego ktory potem bedzie odczytywany w skrypcie php.
Innym sposobem jest Ajax i htmldom taki konkretny czyli usun elementy z selecta, zrob zapytanie ajaxowe do skryptu po nowe dane, po otrzymaniu danych wprowadz je do selecta(z ktorego wczesniej usunales dane)
Jeszcze inny to głównie php z małą domieszką javascript czyli po wybraniu firmy, javascript przeładowuje strone z jakimś parametrem get dzięki czemu skrypt php wie, że ten drugi select ma być teraz z userami danej firmy.