Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Kolejny raz brak obsługi
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Aulich
Problem polega na tym, ze na stronie funkcja prezentuje sie nastepujaco:

CODE
function writeTip(imgIndex, obiekt)
{
var ToolTips = new MakeArray(1);
ToolTips[0] = '';
ToolTips[1] = '';
ToolTips[2] = '';
ToolTips[3] = '[url]';
ToolTips[4] = '[img]';
ToolTips[10] = '
';
ToolTips[11] = '
';
ToolTips[12] = '
';
ToolTips[13] = '</a>';
ToolTips[14] = '[/img]';

var dodajtu = document.getElementById(obiekt);

if (imgIndex==0) {if (bx==1) {imgIndex=imgIndex+10; bx=0; document.dodaj_temat.b.value='b';}
else {bx=1;document.dodaj_temat.b.value='b*';}
}
if (imgIndex==1) {if (ix==1) {imgIndex=imgIndex+10; ix=0; document.dodaj_temat.i.value='i';}
else {ix=1; document.dodaj_temat.i.value='i*';}
}
if (imgIndex==2) {if (ux==1) {imgIndex=imgIndex+10; ux=0; document.dodaj_temat.u.value='u';}
else {ux=1; document.dodaj_temat.u.value='u*';}
}
if (imgIndex==3) {if (urlx==1) {imgIndex=imgIndex+10; urlx=0; document.dodaj_temat.url.value='url';}
else {urlx=1; document.dodaj_temat.url.value='url*';}
}
if (imgIndex==4) {if (mailx==1) {imgIndex=imgIndex+10; mailx=0; document.dodaj_temat.img.value='img';}
else { mailx=1; document.dodaj_temat.img.value='img*';}
}
dodajtu.innerHTML=dodajtu.innerHTML+(ToolTips[imgIndex]);
dodajtu.focus();
}

Jak sie zapewne domyslacie, chodzilo o formatowanie tekstu. Caly czas robie cos nowego i za kazdym razem cos nie dziala. Wydaje mi sie ze sam kod funkcji jest ok, jesli nie to mnie oswieccie winksmiley.jpg

Zeby nie bylo - na stronie oczywiscie znajduja sie przyciski z odpowiednimi wartosciami i wywolania funkcji.
golaod
No powiem Ci, że ciężko wywnioskować z połowy kodu. Gdzie reszta ?
Aulich
To juz jest cala funkcja. Tylko drazni mnie w codeboxie to, ze znaczniki sa od razu interpretowane :/ A co jeszcze mam dodac?
golaod
No cóż nie wiem jak ty...bo to w końcu Twój kod ale ja osobiście chciałbym wiedzieć co to jest bx, mailx i inne różne rzeczy które nie mają żadnego odniesienia do swoich pierwotnych wartości czy konkretnych przykładów wykorzystań. Proszę o wszystko z czego ta funkcja korzysta, łącznie z jej wywołaniem bo spekulować nikt tu nie będzie.
Aulich
CODE

print '</table></center>';
print '<br /><br />';
print '<center><form name="dodaj_temat" action="dodaj_forum.php" method="post">';
print '<input type="hidden" name="autor" value="'.$_SESSION["login"].'">';
print '<input type="hidden" name="kategoria" value="'.$kat.'">';
print '<center><table><tr><td>Temat:&nbsp;&nbsp;&nbsp;</td><td>';
print '<input type="text" name="temat" class="input_text" style="width:400px;">';
print '</td></tr><tr><td>Treść:&nbsp;&nbsp;&nbsp;</td><td>';
print "<input type=button name=b value='b' onclick=\"writeTip(0, 'tresc_tematu');return false;\" class=input_dodaj style='width:30px'> ";
print "<input type=button name=i value='i' onclick=\"writeTip(1, 'tresc_tematu');\" class=input_dodaj style='width:30px'> ";
print "<input type=button name=u value='u' onclick=\"writeTip(2, 'tresc_tematu');\" class=input_dodaj style='width:30px'> ";
print "<input type=button name=url value='url' onclick=\"writeTip(3, 'tresc_tematu');\" class=input_dodaj style='width:30px'> ";
print "<input type=button name=img value='img' onclick=\"writeTip(4, 'tresc_tematu');\" class=input_dodaj style='width:30px'><br />";
print '<textarea name="tresc" id="tresc_tematu" class=input_textarea style="width:400px;">';
print '</textarea></td></tr>';
print '<tr><td colspan="2">';
print '<center><input type="submit" value="Dodaj!" id=input_rejestruj></center>';
print '</td></tr></table></center></form>';

natomiast bx i td. to sa zmienne pomocnicze, w sumie ich nazwy nawiazuja do elementow, ktore maja byc dodane do textaera. Funkcja ma sprawdzic czy button zostal klikniety, w tym pomagaja te zmienne.
golaod
To taki pierwszy priorytetowy błąd:
Textarea to nie jest div,span,p,td i inne tego typu rzeczy. To jest zwykłe pole do wprowadzania danych zatem innerHTML nie powinien działać poprawnie mimo, że może. Po drugie nie obiekt.value+(ToolTips[imgIndex]) tylko obiekt.value+=Tooltips
Aulich
mzoe i racja ale nie dziala. Ale w sumie to bylo do przewidzenia, bo nawet przed poprawkami zawartosc buttonow po kliknieciu sie nei zmieniala. A to jest pierwsza wykonywana akcja. Takze poprawilem wg. wskazowek ale glowny problem widocznie nie lezy po tej stronie. Co jeszcze moze byc przyczyna? Ew. jesli znacie jakis system formatowania tekstu do forum to poprosilbym o link (tylko nie taki jak na tym forum cos prostszego winksmiley.jpg).
golaod
Powiem Ci, że gdyby nie fakt iż siedzę w pracy to sprawdziłbym to i naniósł poprawki...ale jestem zbyt zajęty by analizować dokładnie czyjeś błędy.
Jednak zastanawiam się w ogóle w czym tu problem bo ja chyba nie rozumiem.
button z właściwością onClick="document.getElementById('_textarea').value += '';void(0);" ?
Rozumiem że chciałbyś osiągnąć też efekt zaznaczenia tekstu i pogrubienie go (najlepiej też odrazu tak by to było widoczne) Jeśli tak to niestety musisz się zainteresować czymś takim jak designMode.
Aulich
No powiedzialem juz ze nie chce takiego jak tu. Nie pasuje mi opcja pozwalajacana natychmiastowe pogrubienie. Chodzi o to, zeby dodac to zawartosci pola tekstowego odpowiednie znaczniki -.- . I po prostu - nie dziala...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.