Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] replace i białe znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Skie
Czy da się za pomocą replace() podmieniać białe znaki na dany tekst? W jaki sposób?
Chodzi mi o to, żeby np znacznik przejścia do następnej linii (\n) był zamieniany na tekst [nowa_linia].
Trojan
  1. <?php
  2. $enter[0] = chr(13);
  3. $enter[1] = chr(10);
  4.  
  5. $source = str_replace($enter, '[nowa_linia]', $source);
  6. ?>

//sorrki nie zobaczyłem ze to ma być w JS-ie (tak by to wygladało w php)
kipero
Tu jest opisany Twój problem: http://www.bennadel.com/blog/161-ask-ben-j...line-breaks.htm
Skie
Ten artykuł jest z całą pewnością pomocny, ale chyba w zły sposób się za to zabrałem. Tzn. nie sprawdzałem, ale być może ta metoda string.replace() działa na całych wartościach pól tekstowych, lecz w moim przypadku to jest chyba bezcelowe, gdyż obszar edytowany przez JavaScript nie jest całą zawartością pola <textarea> lecz jedynie częścią, która jest zaznaczona obecnie myszką. Czy w takim przypadku da się też rozpoznać przejścia do następnej linii?
paziek
do wyciągania zaznaczonej częsci w polu textarea skorzystaj z .selectionStart .selectionEnd oraz substring, substr, slice
Poszukaj na MDC z czym to sie je (google => MDC .selectionStart)

No i później już sobie robisz zamianę przy pomocy replace, łączysz to co było przed zaznaczeniem + zaznaczenie + to co jest za zaznaczeniem i podmieniasz .value textarea na nową wartość.
Skie
Ale chodzi mi o to, że ja już mam taki skrypt zrobiony właśnie na podstawie SelectionStart i SelectionEnd, ale nie jestem pewien czy on pobiera białe znaki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.