Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Sprawdzenie mojego małego CMS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marekpb
Witam !
Kupiłem niedawno książkę PHP i MySQL 8 komponentów i zacząłem pisać CMS. Tyle, że napisałem już podstawowe pliki i coś mi to nie chce chodzić. Nie wiem czy jak walnąłem literówkę czy błędy w książce są (bo czytałem o tej książce, że takowe ma) czy ktoś byłby na tyle miły i sprawdził mi to. Bo Wy rozumiecie błędy i wiecie co gdzie i jak a ja nie za bardzo. Byłbym bardzo wdzięczny.

Pliki zamieściłem na hostingu ponieważ jest tam dość sporo kodu i wyeksportowana baza danych. A nie dawałem na forum bo ten post byłby bardzo długi:

http://www.sendspace.pl/file/PmiTbJSm/
pyro
no kurna, żeś dał kupe kodu i "sprawdźcie mi to". Nawet nie powiedziales co ci nie dziala, ustaw sobie raportowanie błędów i szukaj błędów, a jak znajdziesz konkretne miejsce, gdzie coś ci nie dziala i nie wiesz jak to naprawic to wtedy pytaj.
marekpb
Mam taki błąd, z tego co widzę to częsty u początkujących. Tylko nie wiem jak sobie z nim poradzić.

Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files\WebServ\httpd\nauka\pasek.php on line 10

a fragment kodu to:

1. <?php 
  2.  
  3. $subsql = "SELECT * FROM tematy";
  4. $subres = mysql_query($subsql);
  5.  
  6. echo "<h1>Tematy</h1>";
  7.  
  8. echo "<table >";
  9.  
  10. while($subrow = mysql_fetch_assoc($subres)) {
  11. echo "<tr>";
  12. echo "<td qidth='5%'>";
  13.  
  14. if($subrow['id'] == $_GET['temat']) {
  15. echo "&bull;";
  16. }
  17. ?>
behu
na początku pasek.php wrzuć:

Kod
require("konfiguracja.php");
$connect = mysql_connect ($dbhost,$dbuser,$dbpassword);
mysql_select_db($dbdatabase, $connect);

do index.php dodaj:
Kod
$connect = mysql_connect ($dbhost,$dbuser,$dbpassword);
mysql_select_db($dbdatabase, $connect);

i w index.php popraw:
Kod
$latqresult = mysql_query($latqresult);

na:
Kod
$latqresult = mysql_query($latqsql);

chyba tyle winksmiley.jpg
ferrero2
Mam tą samą książkę, jeśli czytaszx ją uważnie od początku nie ma takiej możliwości aby zapomnieć o stworzeniu połączenia z bazą.
Pozatym tak jest wszystko świetnie opisane jeśli chodzi o include-owanie plików typu konfiguracja.php (gdzie mamy stworzone połączenie z bazą, tak samo plików nagłówkowych gdzie jest include na konfiguracja.php. Takie błędy mogą Ci się pojawiać tylko dlatego, że zabierasz się za zrobienie czegoś co jest pod jej sam koniec gdzie wszystkie początkowe rzeczy zostały napisane i dokładnie wyjaśnione wcześniej.
Nie chciałem użyć zwrotu- zabierasz się za tą książkę od "pupy" strony tongue.gif

No offence ale poprostu dobrze popatrz - tam wszystko jest. Ja wykonałem własne forum, własną witrynę aukcyjną, jak i własny CMS bez pomocy tego forum, tylko bazując na tej książce i posiadając wiedzę (jako taką) z zakresu HTML i CSS.
Także moim skromnym zdaniem książka jest bardzo ale to bardzo dobra (nie mówię że nie zawiera błędów).

Pozdrawiam
marekpb
Bardzo wam wszystkim dziękuję za pomoc i userowi ferrero2 za przetłumaczenie mi do rozsądku ;] (ze wszystkim co napisałeś masz rację smile.gif Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.