Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Backup bazy z poziomu PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maxik
Wiem, że było wiele razy na forum, ale chcialbym zrobić skrypt, niekoniecznie automatyczny który zrzucałby mi do jednego pliku zawartość podanych tabel. Na serwerze nie mam shella, a cPanel nie daje mi możliwości zezwolenia na FILE. Jako, że skrypt będzie obsługiwany nie przez kogoś kto się zna i niekoniecznie wie co to phpMyAdmin to najlepszym rozwiązaniem będzie dodanie takiej opcji do panelu administracyjnego. Mam nadzieję, że mnie nakierujecie na jakąś klasę(najlepiej aby była w PHP4). Najlepiej aby zrzuty nie były kompresowane. W plikach eXtreme-Fusion znalazłem taki plik, ale jest on dość chaotycznie napisany i nie wiem za co się najpierw zabrać.
vokiel
jak masz dostęp do crona to dodaj do niego zadanie, a jak nie to swtórz plik a w nim daj coś na wzór:
zrzut całej bazy do pliku, z kompresja gzip
  1. <?php
  2. system('mysqldump -h localhost -u user -ppass baza_danych | gzip > /dump/dump.'.date("Y-m-d_H-i-s").'.sql.gz');
  3. ?>
Maxik
Cytat
Na serwerze nie mam shella

Gdybym miał dostęp to bym zrobił tak jak piszesz.
paziek
Ale komende system powinieneś mieć możliwość wywołać, nawet jak nie masz dostępu do ssh.
Chyba, że nie masz uprawnień do mysqldumpa z usera/grupy apachowej

Takiego dumpa sobie robisz do katalogu, do którego da radę wejść z FTP i tyle.
Maxik
Chodzi mi o podobny skrypt: http://4programmers.net/PHP/FAQ/Jak_zrobić...L_za_pomocą_php Tylko jak można przeczytać w komentarzach generuje z błędami.
vokiel
Ja tez nie mam dostępu do shella (home.pl), i właśnie takim sposobem robie sobie codziennie w nocy kopie zapasową bazy. Później przez ftp sobie pobieram na kompa na dysk.
Ale jeśli nie tak, to ponoć BigDump jest całkiem niezły, i radzi sobie z dość obszernymi bazami. Nie testowałem ;>

Pozdrawiam
Maxik
phpmybackup jest idealny, szkoda, że go nie ma w sieci
WebKing
Jak nie ma wpisujesz w google i wyświetla ci się link http://sourceforge.net/projects/pmbackup/
Marr
Cytat(vokiel @ 21.08.2008, 15:32:49 ) *
(...)Ale jeśli nie tak, to ponoć BigDump jest całkiem niezły, i radzi sobie z dość obszernymi bazami. Nie testowałem ;>

Używałem bigdump'a i z czystym sumieniem mogę go polecić. Zrobił mi bardzo ładną kopie bazy:)
Maxik
A czy bigdumpa mogę wkomponować w panel admina? Bo phpmybackup ma swój własny, a to mi raczej nie leży.

W końcu ściągnąłem backupDB i działa wyśmienicie smile.gif Dzięki wszystkim za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.