Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Przeglądarki]Firefox3 & Firefox2 czemu inaczej sie wyświetla strona?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
FliSs_tCv
Witam serdecznie czy jest ktoś kto ma problem z tworzeniem stron pod ff3 i ff2 i czy da rade to jakoś zmienić aby na jednej i na drugiej przeglądarce zawartość strony była wyświetlana tak samo ? pozdrawiam
wookieb
A my jasnowidzi, że znamy kod strony:> Może ruszysz mózgiem i zapodasz link do strony?
FliSs_tCv
wookieb,a może ruszysz mózgiem i pomyślisz zanim coś napiszesz??Hmm;|. Zalecałbym trochę lekcji z bycia kulturalnym a potem wchodzenie na forum i wypowiadanie się w wątkach tworzonych przez resztę użytkowników. Wracając do tematu...

Zadałem pytanie czy ktoś miał problem z ff2 i ff3 w ustawieniu strony, więc nie chodziło mi o sprawdzanie mojego kodu jak to kolego wookieb pomyślałeś. Chdziło mi o ogólną informacje na temat ff2 i ff3 czy są jakieś bugi?(w IE są takie bugi problem można ominąć poprzez stworzenie osobnych styli css )

Jeżeli uzyskam informację która niestety nie da mi zielonego światła do dalszej pracy poproszę o sprawdzenie kody być może w nim będą jakieś błędy;)
zielona
....
JoShiMa
Cytat(zielona @ 22.08.2008, 06:20:54 ) *
czemu tak jest nie wiem... powinno byc wszedzie tak samo jak w mozilli i taki efekt chce osiagnac...

Na ogół, jeśli się prawidłowo koduje to Opera i FF wyświetlają tak samo.
Pilsener
A co rozumiesz przez "prawidłowe kodowanie"? To czysto abstrakcyjne pojęcie. Często to właśnie ścisłe trzymanie się standardów i specyfikacji CSS sprawia problemy, a walidacja kodu nie gwarantuje jego logicznej poprawności. Przeglądarki różnie interpretują kod i jest to naturalne i ma niewiele wspólnego z poprawnością - jak dam
  1. <h1>Nagłówek</h1>
to może on mieć różne rozmiary i marginesy w zależności od interpretacji przeglądarki - i taki kod jest niepoprawny? Webmasterzy często pozycjonują elementy z dokładnością do 1px, co jest błędem, bo należy zostawić przeglądarce pewną swobodę w interpretacji kodu.

A wracając do problemu autora tematu:
Cytat
da rade to jakoś zmienić aby na jednej i na drugiej przeglądarce zawartość strony była wyświetlana tak samo
- oczywiście. Wystarczy zmodyfikować kod strony.
l0ud
Co do różnić interpretacji stron pomiędzy firefoksem 2 a 3, owszem, istnieją. Zwykle są one jednak bardzo subtelne i wypadają na korzyść FF3 - np. 'równiejsze' ułożenie kilku elementów formularza obok siebie. Jeżeli ujawniają się istotne różnice pomiędzy wersjami przeglądarki, oznacza to po prostu, że strona jest źle napisana. Dobrze napisany kod wyświetli się poprawnie pod FF2, FF3, Operą w nowszej wersji i znośnie (z ew. obejściami) pod IE.
JoShiMa
Cytat(Pilsener @ 22.08.2008, 09:03:59 ) *
A co rozumiesz przez "prawidłowe kodowanie"? To czysto abstrakcyjne pojęcie.

Standardy sieciowe i specyfikacja to nie jest abstrakcja tylko konkrety. No ale dla kogoś kto uważa, że wystarczy znajomość kilku znaczników html to faktycznie może się wydawać abstrakcyjne.
FliSs_tCv
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi. Nie znalazłem osobiście podobnego wątku na forum więc postanowiłem takowy stworzyć, kiedyś na pewno znajdzie się osoba, która napotka na swojej drodze jakieś trudności w tworzeniu kodu strony. Po przeczytaniu takowych wypowiedzi już będzie wiedział/ła że w tym wypadku wina leży po stronie źle napisanego skryptu. Ja osobiście parę dni temu zainstalowałem nową wersję FF3, napotkałem błąd i postanowiłem się o tym coś dowiedzieć być może byłoby to coś grubego i klęczałbym nad problemem może parę dłuższych chwil(może lekko przesadzone tongue.gif) uważałem to za zbędne jako że czas goni... wiadomo, teraz wszystko stało się jasne i mam nadzieje że innym takowy wątek pomógł bądź pomoże smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.