Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] prwidłowe logowanie użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
terabit
Witam,

tak się zastanawiam jak prawidłowo logować użytkownika np do panelu administracyjnego...

wymyśliłem coś takiego,
stworze sobie klase np. logowanie w ktorej będą odpowiednie metody odpowiedzialne za sprawdzenie czy uzytkownik jest zalogowany, przekierowanie do formularza, wylogowanie itp.
W każdej klasie controllera w konstruktorze będę sprawdzał czy sesja z nazwą użytkownika istnieje oraz sprawdzę czy ten user na pewno jest zalogowany...
oczywiście korzystając z klasy logowanie.

Czy tak by to mogło być?
Jak wy to rozwiązujecie w waszych projektach, niekoniecznie w kohaniephp ?
LBO
We frameworkach opartych o Mojavi (czyli Symfony i Agavi) istnieje tak zwany Session User. Klasa powiązana z sesją i implementująca podstawowe metody określająca, czy użytkownik jest zalogowany.
Szkopuł w tym, że jest ona na stałe wgryziona w architekturę frameworka - tak więc ten już posiada wewnętrzne metody sprawdzania czy użytkownik jest zalogowany i czy posiada uprawnienia do uruchomienia akcji i w razie, gdy tak nie jest przekierowuje do kontrolera logowania lub błędu o niewystarczających uprawnieniach.
bełdzio
http://docs.kohanaphp.com/addons/auth
terabit
Cytat(bełdzio @ 24.08.2008, 19:56:37 ) *

przeglądałem to wcześniej ale jakoś mi to nie odpowiada... :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.