Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: exec() pobieranie wyniku ffmpeg
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grzegorz-gg
Witam!

Jak za pomocą funkcji exec() pobrać wynik działania programu

np. programu ffmpeg który wyświetla informacje o pliku mi. rozdzielczość, czas trwania itd.
mike
echo
grzegorz-gg
no niestety to mi nie działa
mike
No tyle czasu już tu jesteś i nie wiesz że tak to ja Ci mogę powróżyć co najwyżej. I to też kiepsko bo nie ma z czego.
Obstawiam, że nawet nie znasz definicji funkcji exec() i nie korzystasz z jej drugiego parametru tongue.gif który też może służyć do tego czego chcesz.
grzegorz-gg
no tak pierwszy raz teraz korzystam z tej funkcji ale z drugiego parametru tez korzystałem zwraca mi pustą tablice i właśnie nie wiem czy ja z niej źle korzystam jeżeli można to proszę o przykład.

Za pomoc z góry dziękuję
Crozin
Przykłady masz w manualu. Pokaż Twój kod.
grzegorz-gg
Witam ponownie

fakt że nie sprawdziłem wcześniej tej funkcji z innym poleceniem i dlatego nie wiedziałem co się dzieje.
Problem polega na tym że jak wstawię polecenie ze zmiennej $command2 to wszystko jest O.K. zostaje zwrócony help do programu a jak próbuje uruchomić polecenie ze zmiennej $command to niestety nic nie zwraca a powinien między innymi informacje o pliku test.mp4.
Poniżej przedstawiam swój kod.

1. <?php
  2. $command = 'c:/ffmpeg/ffmpeg -i c:/ffmpeg/test.mp4';
  3. $command2 = 'c:/ffmpeg/ffmpeg';
  4.  
  5. $last_line = exec($command,$return);
  6. ?>

Za pomoc z góry dziękuję.
MaKARON
Być może program "wypisuje" info na stderr a nie stdout. Musisz zrobić przekierowanie.
grzegorz-gg
ale jak to zrobić??
legorek
Nie wiem jak windowsie ale w linuksie wystarczy dopisać na końcu: '2>&1'

Czyli

Kod
ffmpeg -i c:/ffmpeg/test.mp4 2>&1
coolart
nie wiem co znaczą te ostatnie cyfry ale możesz przechować w pliku odczytać a potem go osunąć i działa to podobnie jak w linuxie

Kod
ffmpeg -i c:/ffmpeg/test.mp4 >info

zawsze można pobrać tylko te ważniejsze informacje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.