Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Numer linii w pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blade2206
Witam. Mam pytanie jak pobrać numer linii w pliku txt w której znajduje się dana sekwencja znaków. Z góry thx za odpowiedź. Z programowania jestem dość cieńki wiec bardzo bym prosił o już gotowe odpowiedzi tongue.gif
TrevorGryffits
Może skorzystać z fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? Po kolei badać każdą linię w pętli while i jeżeli nie znajdziemy odpowiednich znaków to inkrementujemy jakiś wskaźnik. Wystarczy lekko zmodyfikować Example#1 Może jest wydajniejsze rozwiązanie - to było pisane na szybko. Można jeszcze użyć file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale wtedy wczytujemy cały plik od razu.
blade2206
A mozna prosic o juz gotowy skrypt... tongue.gif
nexis
Cytat(blade2206 @ 29.08.2008, 22:03:11 ) *
A mozna prosic o juz gotowy skrypt... tongue.gif

Prosić można tylko taka prośba nie zostanie spełniona. Zapraszam do Giełdy ofert.
php programmer
Bez przesady, taki duperel na giełdę ofert..

1. <?php
  2. $plik = file('nazwa.txt');
  3. $linia = array_search('tekst do znalezienia', $plik);
  4. echo ($linia===false) ? 'Nie znaleziono' : 'Znaleziono w lini '.$linia;
  5. ?>
phpion
@php programmer:
Przyjmując, że plik ma 1000 linii, a szukana fraza jest w linii nr 1 masz mega duży narzut niepotrzebnie wczytanych danych. Zdecydowanie lepiej użyć standardowo fopen, while + fgets, fclose i przy znalezieniu linii przerwać pętlę (return albo break).
Cysiaczek
Zamykam - autorze, skoro nie jesteś programistą i nawet nie wykazujesz chęci nauki, a chcesz jedynie żerować na czyjejś pracy.. radź sobie sam
@php programmer - tu nie o ilość, czy skomplikowanie kodu chodzi, tylko o nastawienie autora - "ja chcę, ja wymagam"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.