Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pytanko
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nizbeth
witam mam taki maly problemik

<?php

$zmienna1 = 1;
$zmienna +2;

echo("$zmienna);

chodzi mi o to zeby zrobic tak zeby zmiennej1 mozna bylo przypisywac +2 i zeby to automatyczne dodawalo co jakis czas. mysalem zeby to zrobic w formie petli ale cos nie wychodzi.
Gryf
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Chcesz uzyskać efekt żeby zawartość zmiennej "$zmienna1" zwiększała się o "2"
czyli wystarczy zrobić:
Kod
<?php
$zmienna1 = 1;
$zmienna1 = $zmienna1 + 2;
echo($zmienna1);
?>

a ten co jakiś czas to sprecyzuj bardziej bo np chcesz żeby aby każdy kto wejdzie na stronę
zaczynał od "$zmienna1 = 1" czy jak? i do czego ta zmienna ma być wykorzystywana.
Możesz to także zrobić iż co jakiś czas określoną ilość sekund pomiędzy akcjami user'a
lub wykorzystując AJAX'a wykonywać update zawartości "$zmienna1".
nizbeth
wiesz co generalnie ucze sie php od jakiegos czasu no i staram sie pytac ludzi w roznych rzeczach.
Zobaczylem ze w petli itp dla zmiennej z wykorzystaniem ++ mozna dodawac wartosci ale tylko do jednego razu. postanowilem ze cos dodam lecz mi to nie wychodizlo wiec poprsilem o to na forum.
TrevorGryffits
Cytat(nizbeth @ 29.08.2008, 21:17:02 ) *
...z wykorzystaniem ++ mozna dodawac wartosci ale tylko do jednego razu...

Tzn. użycie ++ to tzw. inkrementacja(post- lub pre-) i zwiększa podaną liczbę o 1, np. $var++;. Jeżeli chcesz dodać jakąś inną liczbę, np. 5 to możesz napisać $var += 5; A co określonego odstępu czasu - albo tak jak Gryf napisał albo za pomocą crona. Gdybyś wyjaśnił dogłębniej to sądzę, że coś więcej można będzie doradzić.

PS: Kto pyta nie błądzi;)
nizbeth
hm poprostu tak dla siebie chcialbym wiedzeic jak to bedzie wygladac ta zmienna [ dodawanie okreslonej liczby do niej co jakis czas]. pytano mnie do jakich celow ? zadnych tak o. wiem ze jeszcz emnie nie znacie ale pewnie zdazycie poznac.

staram sie na wszystkich zdobywac doswiadczenie i sprawdzac jak to dziala i jak sie to wszystko zachowuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.