Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .htaccess - przyjazne linki
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
yarooo
Witam serdecznie,

próbuje zrobić w .htaccess, aby link w postacji www.nazwastrony.pl/index.php?pokaz=link przedstawić w postaci www.nazwastrony.php/link.html

Czy jest to w ogóle możliwe questionmark.gif

Jeśli tak to prosiłbym o pomoc lub o jakiś link gdzie będę mógł przeczytać jak to zrobić.

Z góry bardzo dziękuje, za każdą pomoc

Pozdrawiam
Jarek sadsmiley02.gif
cbagov
url rewriting
hateman
umieszczasz w .htaccess reguły mod_rewrite'a
np.
Kod
RewriteEngine On
RewriteRule ^([a-zA-Z]+).html /index.php?pokaz=$1

temat wielokrotnie wałkowany na forum
rollon
Chciałbym odświeżyć temat: Co mam zrobić gdy mam w pliku htaccass wlasnie wyzej wymienione polecenie i podczas gdy chce wejsc teraz pod adres: www.adres-strony.pl/folder/ nie wyświetla mi pliku index.html umieszczonego w tym folderze tylko stronę, która wyświetla się pod głównym adresem?
kiamil
Dodaj w katalogu "folder" plik .htacces o takiej zawartości:

Kod
RewriteEngine Off

Wtedy te mod_rewrite z katalogu wyższego nie będzie działać.
arecki
Lepiej dodaj w .htaccess w katalogu głównym

Kod
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

Ponieważ dodasz jeszcze 25 katalogów i będziesz musiał kopiować tam pliki .htaccess które Ci wyłączą przepisywanie URLi. A tak masz rozwiązanie które wykluczy ci z przepisywania URLi istniejące pliki na serwerze.
debian
A jak ma wyglądać .htaccess aby linki w postaci domena.pl/index.php?id=link wyglądały tak domena.pl/link smile.gif sorka za odkopanie tematu
_olo_1984
Cytat(debian @ 9.11.2008, 12:18:39 ) *
A jak ma wyglądać .htaccess aby linki w postaci domena.pl/index.php?id=link wyglądały tak domena.pl/link smile.gif sorka za odkopanie tematu

RewriteRule ^(.*)$ index.php?id=$1 [QSA]
debian
Cytat(_olo_1984 @ 9.11.2008, 12:27:51 ) *
RewriteRule ^(.*)$ index.php?id=$1 [QSA]

Teraz to strona jakby nie zwraca uwagi na CSS wszystko sie rozsypało ale działa. o_O
_olo_1984
bo traktuje ci stronę jakby była w katalogu.
daj w head link do css zaczynający się od przejscia do katalogu głównego tj: ../

bo gdy chcesz domena.pl/index.php?id=link zrobić domena.pl/link.html
RewriteRule ^(.*).html$ index.php?id=$1 [QSA]
to problemu nie ma
debian
Dałem tak i jest to samo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.