Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SOLVED] Odpowiedni elementu BR
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
suchy1
Witam,

chciałbym się dowiedzieć jak w <div></div> zrobić aby teskt był pod soba a nie koło siebie, nie chce stosować BR bo przecież pracuemy na DIV.
  1. <div id="colright">
  2. <h2>Menu</h2>
  3. <a href="index.html">Strona główna</a>
  4. <a href="oferta.html">Oferta</a>
  5. <a href="galeria.html">Galeria</a>
  6. <a href="dojazd.html">Dojazd</a>
  7. <a href="kontakt.html">Kontakt</a>
  8. </div>

Z góy dzięki za pomoc :-)
sowiq
<br /> ?

Cytat
In HTML the <br> tag has no end tag.

In XHTML the <br> tag must be properly closed, like this: <br />.

http://www.w3schools.com/tags/tag_br.asp
suchy1
bedzie sie poprawnie walidował ? nawet w formie <br />, bo chyba czytalem na tym forum żeby nie mieszać DIV & BR. Czy się myle ?
JoShiMa
Jak bardzo nie chcesz <br/> (osobiście nie widze w tym nic złego. Przecież do tego służy), to wszystkim elementom, które chcesz umieścić jeden pod drugim możesz dać dispaly:block; powinno pomoc.

Natomiast w tym konkretnym przypadku chodzi o menu, które powinno być wykonane w oparciu o znacznik <ul/> co przy okazji załatwia Twój problem.
sowiq
The <br> tag inserts a single line break. - służy dokładnie do tego o czym napisałeś.

Podałem Ci linka, mogłeś zajrzeć.

@JoShiMa,
true smile.gif
suchy1
Cytat(JoShiMa @ 25.09.2008, 10:59:37 ) *
Jak bardzo nie chcesz <br/> (osobiście nie widze w tym nic złego. Przecież do tego służy), to wszystkim elementom, które chcesz umieścić jeden pod drugim możesz dać dispaly:block; powinno pomoc.

Natomiast w tym konkretnym przypadku chodzi o menu, które powinno być wykonane w oparciu o znacznik <ul/> co przy okazji załatwia Twój problem.

Pomogło, wiem że mogę użyć <ul> ale wtedy menu się dziwnie przesuwa dlatego skorzytałem z tego i efekt jest taki jaki chciałem.

Cytat(sowiq @ 25.09.2008, 10:59:44 ) *
The <br> tag inserts a single line break. - służy dokładnie do tego o czym napisałeś.

Podałem Ci linka, mogłeś zajrzeć.
@JoShiMa,
true smile.gif

WIedziałem że trzeba dąc <br /> tylko wydawalo mi się ze <br /> juz sie nie stosuje .. :-) bez komentarza. Dzięki za pomoc.
JoShiMa
Cytat(suchy1 @ 25.09.2008, 13:18:51 ) *
Pomogło, wiem że mogę użyć <ul> ale wtedy menu się dziwnie przesuwa dlatego skorzytałem z tego i efekt jest taki jaki chciałem.
WIedziałem że trzeba dąc <br /> tylko wydawalo mi się ze <br /> juz sie nie stosuje .. :-) bez komentarza. Dzięki za pomoc.

To kwestia wartości padding i margin domyślnych dla <ul/>. To nie o to chodzi, że możesz używac do menu <ul/> po prostu powinieneś to robić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.