Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie tablicy w js
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
di@blo
Mam formularz a wnim takie pola

1. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  2. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  3. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  4. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  5. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>

Problem mam w tym jak sprawdzić czy tablica jest pusta?
Pytanie drugie czy da sie automatycznie zrobic tak ze jak ktos wypelni pole name w pierwszym wierszu a nie wypelni w tym wierdzu pola ilosc zeby automatycznie utworzyc w tablicy ilosc[] kolejny indeks z wartościa pusta?
blooregard
Problem 1.

Rozumiem, że tablicę przekazujesz postem do jakiegos skryptu php 

wtedy:

Kod
if (empty($_POST['id'] ) { echo "pusta" };

[edit]PS. Sorki teraz dopiero doczytałem, że chodzi o JS smile.gif Zmęczony już dzisiaj jestem...[/edit]
Cezar708
Cytat(di@blo @ 29.09.2008, 18:31:08 ) *
Problem mam w tym jak sprawdzić czy tablica jest pusta?

proponuję poczytać o document.getElementByName(), a odpowiedź sam znajdziesz (podpowiem, że "id[]" jako name same w sobie też działa)

Cytat(di@blo @ 29.09.2008, 18:31:08 ) *
Pytanie drugie czy da sie automatycznie zrobic tak ze jak ktos wypelni pole name w pierwszym wierszu a nie wypelni w tym wierdzu pola ilosc zeby automatycznie utworzyc w tablicy ilosc[] kolejny indeks z wartościa pusta?

w takim wypadku wygodniej generować kod z konkretnymi wartościami indeksów tablicy, czyli zamiast Twojego rozwiązania takie:
  1. <input type='text' name='id[0]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[0]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  2. <input type='text' name='id[1]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[1]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  3. .... i tak dalej

pozdrawiam
Cezar708
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.