Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Zamrażanie projektu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Foxx
Pracując nad pierwszym projektem w sf doszedłem do momentu, w którym muszę przenieść aplikację na serwer produkcyjny. Mam mały mętlik i parę pytań:
Pracuję na localhoście, kiedy stwierdzam, że projekt jest gotowy, zamrażam go i przenoszę na serwer produkcyjny.
Załóżmy, że muszę jeszcze wykonać jakieś prace.

1. Czy mogę pracować na localhoście na zamrożonym projekcie i kopiować przez FTP zmieniane pliki na serwer produkcyjny (tylko ja jeden pracuję nad projektem)?

2. Co jeżeli rozmrożę projekt na localhoście i dokonam w nim zmian? Czy muszę go zamrozić, usunąć z serwera produkcyjnego wszystko i wgrać na nowo?

3. Co jeżeli grafik dokona zmian na zamrożonym projekcie na serwerze produkcyjnym? Czy mogę po prostu z niego pobrać zmienione pliki szablonów i css'y i nadpisać je localhosta? Czy ma znaczenie czy projekt na localhoście jest zamrożony czy nie? Bo przecież zamrożenie nie dotyczy tych plików (prawda?).

Załóżmy, że jeszcze nie chcę użyć narzędzi typu rsync. Próbuję zrozumieć to jakoś "na surowo".
Wiem, że to są proste sprawy, ale przy pierwszym kontakcie z sf może w głowie powstać mały chaos.
Dzięki za odpowiedzi.
qqrq
Cytat(Foxx @ 1.10.2008, 01:44:28 ) *
1. Czy mogę pracować na localhoście na zamrożonym projekcie i kopiować przez FTP zmieniane pliki na serwer produkcyjny (tylko ja jeden pracuję nad projektem)?

2. Co jeżeli rozmrożę projekt na localhoście i dokonam w nim zmian? Czy muszę go zamrozić, usunąć z serwera produkcyjnego wszystko i wgrać na nowo?

3. Co jeżeli grafik dokona zmian na zamrożonym projekcie na serwerze produkcyjnym? Czy mogę po prostu z niego pobrać zmienione pliki szablonów i css'y i nadpisać je localhosta? Czy ma znaczenie czy projekt na localhoście jest zamrożony czy nie? Bo przecież zamrożenie nie dotyczy tych plików (prawda?).

Załóżmy, że jeszcze nie chcę użyć narzędzi typu rsync. Próbuję zrozumieć to jakoś "na surowo".
Wiem, że to są proste sprawy, ale przy pierwszym kontakcie z sf może w głowie powstać mały chaos.
Dzięki za odpowiedzi.

1. Tak, jak najbardziej. Ja tak zawsze robię. Zamrożony projekt to po prostu aplikacja gotowa do przeniesienia na inny serwer (na którym nie ma zainstalowanych bibliotek Symfony jak u ciebie).
2. Niekoniecznie wszystko od nowa - po prostu przegrywasz zmienione pliki, powinno śmigać.
3. Grafik pracuje na rzeczach widocznych z przeglądarki, tak? Ewentualnie na szablonach poszczególnych akcji poszczególnych modułów, tak? Jeśli tak to bez problemu. Zamrożenie polega na przeniesieniu bibliotek Symfony do katalogu projektu, pozostałe rzeczy pozostają bez zmian - z tego co pamiętam dodane są tylko katalogi /lib/symfony i /web/sf

EDIT: Po każdej zmianie pamiętaj o wyczyszczeniu CACHE - na serwerze ręcznie, bo coś może nie działać!
athabus
Z tego co mi się wydaje, to zamrożenie i odmrożenie jest przydatne gdy zmieniasz wersję symfony na wyższą. W innych przypadkach możesz mieć cały czas projekt zamrożony.

Ja pracuje z reguły na niezamrożonym projekcie, bo w innym przypadku mam podwójne podpowiadanie składni w pdt (w sensie niektóre klasy widzi mi dwukrotnie - raz w pear raz w projekcie)
Foxx
Dzięki wam obu, o to mi chodziło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.