Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]No i się zaczeło...
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
toch18
Witam wszystkich miło i serdecznie biggrin.gif

Mam kilka wątpliwości co do korzystania z frameoworków, po przeczytaniu masy artykulów książki, o symfony troche się boję że tego nie ograne że godziny spędzone przed poznawaniem symfony nie zaowocują .... pewnie nie mam racji. Dobra ale do rzeczy chciałbym sie dowiedzieć z jakich źródeł korzystacie przy nauce tego frameworka, mianowicie skąd czerpiecie wiedze (no chyba ze ktos jest tak uzdolniony intelektualnie ze przerabia FrontController samodzielnie - jesli tak trzeba to ja odpadam - za malo wiem po prostu) jezeli symfony jest tak latwy przyjemny lekki itp, to chcialbym aby pisanie stronek wlasnie takie bylo.

1. Skad czerpieci wiedze na temat Symfony??
2. Czy sa jakies kursy organizowane w posce??
3. w jakim narzedziu programujecie - eclipse?? ostatnio ogladalem jakis filmik stworznia sklepu w ajaxie przy pomocy Symfony i gosciu napieprzal cos Mac ale nie wiem jaki to program dam linka http://www.symfony-project.org/screencast/cart
4. Ta dokumentacja (polska nie jest uzupelnina i posiada bledy)

Prosze o pokazanie jakiejś ścieżki
kwiateusz
1. ze strony sf (book, askeet itp)
2. raczej nie
3. dowolny, ja lubie eclipse wiec moze byc
4. i taka pewnie zostanie bo entuzjazm tlumaczenia opadł dlatego angielski to podstawa
toch18
korzystając z okazji chciałbym pokazać bardzo dobrą stronkę o webmastingu i wogle programowaniu --zmoderowane--
jest tam wiele dzialów - dzieki temu uporalem sie w koncu z sandboxem , udalo mi sie pobawic na zywca w AJAX naprawde godna stronka
athabus
1. Kolejność nauki jest prosta:
- Ściągasz wersję 1.0.x - w inne się nie ładuj bo nie ma do nich dobrej dokumentacji jeszcze
- czytasz pierwsze rozdziały z symfony book (tak do modelu)
- bierzesz projekt askeet i robiąc kolejne części doczytujesz to o co proszą w tym tutorialu
- po tygodniu wymiatasz ;-)

2. Nic mi o tym nie wiadomo

3. Jeśli symfony to tylko eclipse pdt + dodatki (symfoclipse i quantumDB). Pamiętaj tylko, żeby dodać klasy z pear do "include_paths", wtedy będziesz miał podpowiadanie składni niemal do wszystkiego

4. Jeśli nie znasz angielskiego na tyle aby móc czytać dokumentację to radzę zacząć od tego - próba nauki bez podstaw angielskiego jest bez sensu - nawet jak osiągniesz poziom podstawowy to i tak później trudno się rozwijać bo wszystko (dokumentacja, tutoriale, dokumentacja api) jest pisana po angielsku (i nie mówię tu o symfony a ogólnie o programowaniu)
toch18
dziekuje bardzoathabus

mój sensei zrobilem jak kazałeś :

-z symfoeclipse było troche problemow ale minely (cos w tut pisali zeby wywolac CLI niestety nie moge znalexc tej konsolki)
-akeet tut niby rozumiem
-documentacje tą ksiązke tez
-hmm jest niestety problem z API, wogole jak z tego korzystać widze sobie jakies klasy methody luźno porozwalane jak to do kupy walnąć i ogarnąc, ja rozumiem ze to taka ściągawka ale tam jest np.

1. <?php
  2. (string) getTemplate ()
  3.  
  4. Retrieves this views template.
  5.  
  6. returns A template filename, if a template has been set, otherwise null
  7. ?>

no i kumam zwraca nazwe szabloniku jeżeli był wczesniej ustawiony w innym przypadku NULL, no tak ale z czm to sie je, mam najpierw dziedziczyc klase sfView po tem ustawic setTemplate() ,a dopiero po tem moge sobie z tego wziąć getTempplate??

czytałem dużo o MVC i niby wszystko jest ładnie pięknie, ale ogrom symfony mnie czasami przytlacza

załużmy że chciałbym tylko stworzy bardzo malutka stronke powiedzmy dwa linik 3 strony głowna, 1 linku i drugiego czy zawsze bede musiał do tego stworzyc model biznesowy??(chyba nie bo to by nie mialo sensy) jezeli nie to na przykład to co chce ujrzec w 1linku dac od tazu do templata czy na początek dać to do akcji kota wstrzyknie to do szablonu?? ehh pewnie dziwnie mysle ale prosze o sprowadzenie mnie na ziemę:D

jeszcze jedno... YAML gdzie się tego nauczyc sad.gif
LBO
Cytat(toch18 @ 3.10.2008, 13:45:21 ) *
czytałem dużo o MVC i niby wszystko jest ładnie pięknie, ale ogrom symfony mnie czasami przytlacza

Powiem Tobie, że to minie. Dojdziesz do etapu, gdzie będziesz znał sf jak swoje własne i wcale nie będzie takie ogromne.

Polega to na tym, że nauczysz sie pewnych schematów i znalezienie jakiejś nowej opcji będzie intuicyjne.

Musisz tylko poświęcć trochę czasu na naukę (najlepiej jak poczytasz trochę same źródła - to pomaga).
athabus
Słuchaj LBO bo dobrze prawi ;-)

Zawsze gdy poznajesz coś nowego to masz uczucie zagubienia. Symfony faktycznie przygniata ogromem na początku, ale jak zrozumiesz ogólny wzorzec działania to reszta przyjedzie naturalnie. Skup się na tym aby ogarnąć całość, tak by móc zrobić prostą stronkę. Potem gdy będziesz potrzebował czegoś specjalnego to już znajdziesz w dokumentacji lub w źródłach.

Z API to cóż ci mogę powiedzieć - dobrze udokumentowany kod to jest duża pomoc, ale trzeba się nauczyć to czytać - praktyka, praktyk i jeszcze raz praktyka.

Nie dałeś nazwy klasy w której znalazłeś metodę get template. Z tego co mi się wydaje to jest klasa sfAction i ta metoda da ci własnie nazwę szablonu - domyślnie to będzie po prostu nazwa akcji. Wywołujesz $this->getTemplate() w akcji - mogę się mylić bo nie mam symfony pod ręką.
Reszta jest tak jak piszesz -> czyli zwraca ci nazwę szablonu lub null.

Co do MVC i prostych stronek to musisz wiedzieć, że MVC powstało po to by ogarnąć chaos w aplikacjach - z natury rzeczy jest więc przeznaczone do dużych projektów a nie małych stronek. Także odpowiadając na twoje pytanie: Teoretycznie musisz zrobić model itd, ale skoro to mała stronka z kilkoma liniami kodu, to nic się nie stanie jak sobie zrobisz "burdel" w kodzie bo i tak ogarniesz to bez problemu - tyle tylko, że nie będzie to już MVC ;-) Rodzi się tylko pytanie czy warto użyć symfony do małej stronki - będziesz miał duży narzut, lepiej użyć w tym przypadku jakiegoś prostego frameworka typu kohana albo coś.
toch18
czy jest ta dokumentacja gdzies w postaci do wydruku cos jak ksiazka?? błoby mi latwiej czytac.. a p drugie nie muisalbm sie bawic co chwile ctrl+tab zeby podgladnac cosik.. no chyba ze jest taki chytry sposob zeby dokumentacje API dac do symfoclipsa bo na razie opisu jako takiego brak....
athabus
Nie rozumiem za bardzo- chcesz sobie wydrukować dokumentację API? Szkoda czasu. Lepiej sobie podgladać ją w czasie pisania - wystarczy ustawić podpowiadanie składni dla metod frameworka (trzeba dodać do include paths folder z frameworkiem) i już.
Warto też zmienić domyślne ustawienia propela w propel.ini, żeby generował dokumentację dla klas bo domyślnie togo nie robi.

Jak to wszystko zrobisz to masz zawsze opis metody, którą wywołujesz jej parametry itd no i przede wszystkim doskonałe podpowiadanie skladni. Jak coś jest nie jasne to ctrl + klawisz myszy żeby przejść do kodu danej klasy.
Cysiaczek
Ja symfoclipse jak nie moglem zainstalować, tak nie mogę. Pluje takimi errorami, że jedynie ręczne wywalenie pomaga :|
Co do nauki SF. Ja zazwyczaj wiem, co chcę zrobić i wiem czego szukać. Szukam zatem w dokumentacji. Jeśli nie znajdę lub sposób mi nie odpowiada, męczę kolegów na #symfony na irc.freenode.net W gruncie rzeczy siedzą tam developerzy Symfony, więc pytam u źródeł smile.gif
Momentami dużo daje sama "lektura" dyskusji tam prowadzonych

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.