Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Problem z FCK po wrzuceniu projektu na serwer
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Foxx
Dostaję błąd po wrzuceniu zamrożonego projektu na serwer (zamrożony na localhoście działa):
  1. <?php
  2. You must install FCKEditor to use this helper (see rich_text_fck_js_dir settings).
  3. stack trace
  4. at ()
  5. in SF_ROOT_DIR/lib/symfony/helper/sfRichTextEditorFCK.class.php line 42 ...
  6.  
  7.    if (!is_readable(sfConfig::get('sf_web_dir').DIRECTORY_SEPARATOR.$php_file))
  8.  
  9.    {
  10.  
  11.      throw new sfConfigurationException('You must install FCKEditor to use this helper (see rich_text_fck_js_dir settings).');
  12.  
  13.    }
  14. ?>

Zmieniłem ścieżkę z web/ na public_html
Tu też był podobny problem i bez odpowiedzi:

http://www.symfony-project.org/forum/index.php/m/61500/

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

---------------- Rozwiązanie --------------------------------------------------------------------------------

Błędna ścieżka sf_web_dir.
Zamiast:

1. <?php
  2. public function setup()
  3.  {
  4.    $this->setWebDir($this->getRootDir().'/../public_html');
  5.  }
  6. ?>

Powinno być:
  1. <?php
  2. public function setup()
  3.  {
  4.    $this->setWebDir($this->getRootDir().'/public_html');
  5.  }
  6. ?>

W przypadku mojego projektu (nie należy bezmyślnie przeklejać, nawet z symfony-project.org smile.gif )
Zmyliło mnie, że wszystkie podstrony na których nie było FCK działały dobrze, swoją drogą dziwne to i tak...
phpion
Warto jeszcze dodać, że aby poprawnie działał upload plików (np. zdjęć) należy wyłączyć mod_rewrite dla katalogu, do którego uploadujesz foty. W moim przypadku ustawiłem upload plików przez FCK do katalogu web/uploads. W nim utworzyłem .htaccess:
Kod
RewriteEngine Off

i całość działa bez problemu. Zwróć na to uwagę jeżeli będziesz miał problemy z uploadem plików z poziomu FCK.
Foxx
Jesteś pewien? Powiedz coś więcej, jaki problem ma FCK z mod_rewrite?
Nie spotkałem się z tym szczerze mówiąc, upload w FCK działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.