zrobiłem formularz rejestracji i mam dwa pytania.
1. Jak skonstruować instrukcję if, żeby mi sprawdzała czy pola login i login2 haslo i haslo2 email i email2 sa takie same?
2. Czy jeżeli pola login2, haslo2 i email2 nie są dodawane do bazy(nie ma ich w zapytaniu) to czy też mam je filtrować?
Kod formularza:
<?php include 'konfiguracja.php'; include 'common.php'; include 'funkcje/wemail.php'; ?> <HTML> <HEAD> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=UTF-8" /> <TITLE>Rejestracja</TITLE> </HEAD> <BODY> <H3>Rejestracja</H3> <P><FONT color="orangered" size="+1"><TT><B>*</B></TT></FONT> pola wymagane</P> <form action="rejestracja.php" method="post"> <TABLE border="0" cellpadding="0" cellspacing="5"> <TR> <TD align="right">Login:</TD> <TD> <INPUT name="login" type="text" maxlength="100" size="25"> <FONT color="orangered" size="+1"><TT><B>*</B></TT></FONT> </TD> <TD align="right">Powtórz login:</TD> <TD> <INPUT name="login2" type="text" maxlength="100" size="25"> <FONT color="orangered" size="+1"><TT><B>*</B></TT></FONT> </TD> </TR> <TR> <TD align="right">Hasło:</TD> <TD> <INPUT name="haslo" type="password" maxlength="100" size="25"> <FONT color="orangered" size="+1"><TT><B>*</B></TT></FONT> <TD align="right">Powtórz hasło:</TD> <TD> <INPUT name="haslo2" type="password" maxlength="100" size="25"> <FONT color="orangered" size="+1"><TT><B>*</B></TT></FONT> </TD> </TD> </TR> <TR> <TD align="right">E-mail:</TD> <TD> <INPUT name="email" type="text" maxlength="100" size="25"> <FONT color="orangered" size="+1"><TT><B>*</B></TT></FONT> </TD> <TD align="right">Powtórz e-mail:</TD> <TD> <INPUT name="email2" type="text" maxlength="100" size="25"> <FONT color="orangered" size="+1"><TT><B>*</B></TT></FONT> </TD> </TR> <TR> <TD align="center" colspan="2"> <INPUT type="reset" value="Kasuj"> <INPUT type="submit" name="wyslano" value="Zarejestruj"> </TD> </TR> </TABLE> </FORM> </BODY> </HTML> <? else: if (!check_email($_POST['email']) || $_POST['login']=='' || $_POST['haslo']=='' || $_POST['email']=='') { error('Błąd podczas wypełniania formularzu! Popraw go i spróbuj ponownie. Możliwe błędy: \n'.'-puste pole,\n'.'-błędny e-mail.'); } if (!$result) { error('Błąd w zapytaniu SQL'); } error('Wybrany login jest zajęty. \n'. 'Proszę wpisać inny login. '); } $sql = 'INSERT INTO uzytkownik SET login = "'.mysql_real_escape_string($login).'", haslo = md5("'.$_POST['haslo'].'"), email = "'.mysql_real_escape_string($email).'"'; <HEAD> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=UTF-8" /> <TITLE>Rejestracja zakończona</TITLE> <STYLE type=\"text/css\"> <!-- BODY, { fo: 8pt; font-famil: Verdana, Arial; text-decoratio: none } --> </STYLE> </HEAD> <BODY> <P><B>Rejestracja zakończona pomyślnie!</B></P> <P>Login: <B>'.$_POST['login'].'</B><br /> Hasło: <B>'.$_POST['haslo'].'</B></P><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /> '); endif ?>
Pozdrawiam,
ArekJ